Pred sezono: Bernarda Strgar

9. 2. 2011 | Besedilo: Ka. C.

zelišča, bernarda stergar, zasaditev, terasa

Nekateri ste že začeli, drugi v veselem pričakovanju še čakamo, da se bomo lotili prvih opravil na vrtu in na terasi. Načrti za zasaditve so pripravljeni in vsi se že veselimo novosti, ki jih bomo preizkušali. Tudi strokovnjaki, ki vsak teden pišejo članke o vrtu za našo prilogo. Vsem po vrsti smo zastavili isto vprašanje: 'Česa se na svojem domače vrtu ali terasi najbolj veselite v prihajajoči sezoni in katere so novosti, ki jih načrtujete?' Prva odgovarja naša strokovnjakinja za trajnice Bernarda Stergar. Takole pravi: 'Moja terasa bo tudi letošnje poletje in jesen polna velikih lončenih skled in posod, ki jih uporabljam za različne zasaditve že več let, tako da že imajo pridih starinskega.' V njih bodo rasle najrazličnejše vrste dišavnic, ki mi bodo služile za uporabo v kuhinji, pa tudi za okras, tako v posodah na terasi kot v svežih zeliščnih šopkih. Poleg različnih vrst materine dušice, dobre misli, drobnjaka, kitajskega drobnjaka, pehtrana, različnih sort bazilike, bom posadila tudi enoletno dišavnico, ki jo uporabljajo v japonski in kitajski kuhinji, t.i. shiso, z latinskim imenom Perilla frutescens. To je visoka enoletnica, ki služi za strukturo v posodah, njeni listi so lahko zelene ali temno rdeče barve. Sama ponavadi sejem tiste z rdečimi listi, saj jih lepo dopolnjujejo drobni, svetlo rožnati cvetovi, nanizani na koncu temno rdečih stebel. Dišavnicam bodo delale družbo tudi dišeče pelargonije, ananasov žajbelj ter citronka, saj so vonji listov teh rastlin nekaj, kar me vedno znova navdušuje. Privabljajo pa tudi čebele in metulje, kar prinese dodatno vrednost, saj postane terasa bolj živa. Poleg dišavnic bodo v skledah rasle tudi jagode in nekatere cvetoče trajnice, kot so gavra, zvončnice ter okrasne trave, kot je Stipa tenuissima, ki je nepogrešljiva zaradi svoje mehkobe in lepe oblike rasti.

KOMENTARJI

KarinaC
10. 4. 2011 17:40

Urša, lahko na primer tu http://www.nickys-nursery.co.uk/, pri nas pa nanjo kot na seme v vrečki še nisem naletela. Vsako leto pa imam nekaj samosevne, pišite mi junija, pa vam kakšno izkopljem, če bom imela.

Urša
7. 4. 2011 19:44

Res me zanima kje bi lahko dobila seme za tako imenovano rastlino shiso, oziroma perillo frutescens. Se to mogoče pri nas prodaja kot "mrtva kopriva"? Ali so vse sorte primerne za prehrano? Jaz bi jo namreč rada uporabljala pri japonski kuhinji.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE