Goji režemo na reznike

18. 3. 2016 | Besedilo: Julijana Bavčar | Fotografije: Roman Mavec, J. B. in Shutterstock

goji jagode, obrezovanje, rez sadnih vrst

Jagode goji sicer sodijo med razhudnike, a jim nosilni poganjek oleseni v debelce, iz katerega izraščajo stranski poganjki. Zimska rez je temeljita, saj se rastlina bujno razrašča. Zaradi značilnosti rodnega lesa je podobna kot pri aktinidiji oz. vinski trti. Kako režemo, nam je pokazal Roman Mavec iz poskusnega sadovnjaka Kmetijskega inštituta Slovenije.

Če gojimo goji v vrsti, vzgojimo ob opori dva metra visok poganjek, ki nam bo olesenel služil kot ogrodni les. Če imamo na vrtu eno samo rastlino, lahko ob opori nekoliko vsaksebi spel­jemo navzgor tri najlepše poganjke. Iz njih v drugi rastni sezoni zrastejo stranski poganjki, ki jih režemo tako, da vzdržujemo redno rodnost.

Jagode goji zrastejo na dolgih, bujno rastočih poganjkih na »drevescu«, ki potrebuje stalno oporo. Cvetovi spominjajo na jajčevec ali krompir – nič čudnega, saj je rastlina razhud­nik, tako kot krompir in plodovke. Občutljiva je na plesen. Sadike niso cepljene.

Pustimo en lanski rodni poganjek, ki izrašča iz predlanskega lesa, in ga odrežemo na 20-centimetrski čep ali reznik. Iz njegovih brstov bodo letos pognali dolgi poganjki s cvetnimi brsti, ki bodo rodili. Roden je le tisti lanski les, ki izrašča iz predlanskega.

 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE