Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Tomi Lombar/Delo
Foto: Tomi Lombar/Delo

Festival zvončkov v Botaničnem vrtu

Narava se počasi prebuja in prav navadni mali zvončki (Galanthus nivalis) so tisti, ki prvi pokukajo na plano. Skoraj vsa Slovenija se lahko kiti z njimi, veliko pa jih je tudi v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani, kjer bo ta konec tedna potekal festival zvončkov in posvet na temo navadnega malega zvončka.

Dogajanje bo potekalo tri dni, prvič pa bo v Sloveniji na obisku tudi eden izmed glavnih avtorjev del (monografij, člankov) o zvončkih in kolumnist uglednih angleških vrtnih revij dr. John M. Grimshaw.

PROGRAM

  • Petek, 26.2.2016

-    9:00 – 17:00 Prodajna razstava zvončkov
-    10:00 Otvoritev razstave ''Zvončki v čipkah'' in demonstracija kleklanja
-    11:00 Predstavitev sort zvončkov v zbirki Botaničnega vrta v Ljubljani
-    12:00 Predstavitev sorte Zvonček 'Ljubljana'
-    15:30 Razglasitev nagrajencev slikarskega in literarnega natečaja
-    17:00 Predavanje o zvončkih v Ljubljani in drugod po Sloveniji (predavatelj dr. Jože Bavcon)
-    18.00 Predavanje: Snowdrops at Colesbourne Park - Zvončki parka Colesbourne (predavatelj dr. John M. Grimshaw) Park je osnoval znameniti John Elwes, po katerem se imenuje ena izmed vrst zvončkov in slovi po eni izmed največjih zbirk zvončkov v naravnem okolju v Angliji. Predavatelj je bil dolga leta direktor omenjenega arboretuma.

  • Sobota, 27.2.2016

-    9:00 – 17:00 Prodajna razstava zvončkov
-    10:00 Predavanje: Galanthus Galore – the diversity of snowdrops (Galanthus Galore – pestrost navadnih malih zvončkov) (predavatelj dr. John M. Grimshaw) soavtor znamenite monografije o zvončkih (Snowdrops - A monograph of Cultivated Galanthus 2001).
-    13:00 Ekskurzija na rastišča navadnega malega zvončka v Ljubljani in njeni okolici
-    15:00 Otroška delavnica (izdelava zvončka iz papirja in sajenje zvončkov) Vstopnina: 3 €

  • Nedelja, 28.2.2016

-    9:00 – 18:00 ekskurzija na lokalitete Galanthus nivalis, z vmesnim postankom za kosilo

Vsa predavanja so brezplačna.

K. Ž.