Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Maja Marko/Delo
Foto: Maja Marko/Delo

Ljubljana najuspešnejša prestolnica EU po ločevanju odpadkov

Ljubljana je na področju ločenega zbiranja odpadkov najuspešnejša prestolnica v EU, so sporočili iz Evropske komisije. Ločeno zbrani odpadki v letošnji Zeleni prestolnici Evrope predstavljajo 55,4 odstotka vseh komunalnih odpadkov, po uspešnosti pa ji sledita Talin (47,2 odstotka) in Helsinki (38,6 odstotka).

Kot je ob predstavitvi študije pojasnil evropski komisar za okolje Karmenu Vella, dosežek treh najboljših prestolnic kaže na pomen politične volje. Iz študije je poleg tega razvidno, da je premik od tradicionalnega zbiranja odpadkov k "bolj inteligentnemu" mogoče doseči razmeroma hitro, brez potrebe po dolgem obdobju prilagajanja.

Dodal je še, da lahko vse članice pri politikah zbiranja odpadkov sprejmejo pristop krožnega gospodarstva. Ločeno zbiranje odpadkov je namreč ključnega pomena za prehod v krožno gospodarstvo, ločeno zbiranje stekla, papirja, kovin in plastike pa je od lani že obvezno.

Evropska komisija je v načrtu za krožno gospodarstvo predlagala tudi ločeno zbiranje bioloških odpadkov in prepoved odlaganja ločeno zbranih odpadkov.

Po podatkih komisije se v prestolnicah držav članic EU sicer ločeno še vedno zbere zgolj petina odpadkov, preostali pa končajo v smeteh, kar po besedah Velle predstavlja veliko izgubo surovin.

K. Ž./STA