Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Igor Modic/Delo
Foto: Igor Modic/Delo

Katere bodo Zemlji prijazne občine?

Društvo Planet Zemlja v sodelovanju z ministrstvom za okolje in prostor ter pod častnim pokroviteljstvom premierja Mira Cerarja že sedmič išče planetu Zemlja najbolj prijazno občino. Gre za natečaj, kjer strokovnjaki z 11 različnih področij ugotavljajo stanje v lokalnih skupnostih, v povezavi z vplivom na ljudi, naravo in okolje.

Cilj natečaja, ki so ga razpisali v teh dneh, je dvig zavesti o vplivu vseh odločitev lokalnih oblasti na okolje in s tem na kakovost bivanja občank in občanov, so sporočili iz društva.

Gre za projekt, ki nudi večplasten učinek - podatki, ki jih posredujejo občine, pomenijo dragoceno zbirko informacij strokovnjakom sodelujočih ustanov, medtem ko sodelovanje občinam prinašajo priznanje za njihovo odgovorno delo in motivacijo za naprej ter obilico namigov o tem, kako bi lahko lokalno okolje naredile še bolj prijazno, čisto in učinkovito, menijo organizatorji.

Od leta 2014 natečaj podpira Skupnost občin Slovenije, lani so se projektu pridružile tudi Regionalne razvoje agencije, letos je podporo izrazilo ministrstvo za okolje in prostor, častno pokroviteljstvo pa sprejel Cerar.

Nazive bodo podelili 24. novembra v Ljubljani.

Lani se je na povabilo odzvalo 15 občin, naziv pa so prejele občine Razkrižje (v kategoriji do 3000 prebivalcev), Vodice (v kategoriji med 3000 in 5000 prebivalcev), Zreče (v kategoriji med 5000 in 10.000 prebivalcev), Žalec (v kategoriji nad 10.000 prebivalcev) in Mestna občina Ljubljana (v kategoriji mestnih občin).

K. Ž./STA