Armaturna mreža in jagode za fasado

27. 4. 2015 | Besedilo: Julijana Bavčar

Joost Bakker

Joost Bakker, po rodu Nizozemec, uživa v Avstraliji sloves pravcate eko zvezde. Njegovo prizadevanje za trajnostno arhitekturo, recikliranje dobrin in dejavnosti, ki ne proizvajajo odpadkov, so povprečnemu človeku jasno na očeh. Florist, nekdanji dostavljavec rož, gradi hiše, za katere namesto fasade izdela kuliso iz tisočev glinastih lončkov z lončnicami, ki jih namaka z že uporabljeno vodo. Objektu niso samo v okras, temveč ga tudi hladijo.

Ima verigo "ničodpadkovnih" restavracij Greenhouse, v katerih vse ostanke predelajo kompostni deževniki, kompost pa uporabijo za sajenje zelenjave na strešnem vrtu. Gostom prinesejo na mizo vedra za hlajenje šampanjca, narejena iz starih motornih cilindrov, urin rednih strank pa zbirajo kot dobrodošlo gnojilo za polja oljne ogrščice. Joost Bakker namreč načrtuje energijsko oskrbo naslednje restavracije v verigi z biogorivom, pridobljenim iz nje. Izračunal je, da urin 25 oseb zadostuje za gnojenje hektara oljne ogrščice.

Pročelje ene od restavracij predstavljajo lončki z zasajenimi jagodami; tudi zaradi njih je Bakker kmalu obveljal za zgled trajnostnega ravnanja.

Hiša "zbiralca smeti" v bližini Melbourna, v kateri živi z ženo in tremi hčerkami, ima na pročelju 11.000 lončkov jagod, vpetih v zarjavelo armirano železo. Notranja oprema je v skladu z njegovo filozofijo ponovne uporabe.

Joost Bakker v času brez dežja zaliva ozelenjeno fasado z enkrat že uporabljeno vodo. Okoli nje se širi osvežilni vonj po meti, ki je posajena v lončke. Poročajo, da ti poslopje tudi hladijo.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE