Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Odganjanje škodljivcev z mešanimi posevki

Na vrtovih se je uporabi fitofarmacevtskih sredstev za zaščito rastlin najbolje izogniti in v ta namen uporabiti sonaravne ukrepe. Mednje sodijo tudi mešani posevki v vrtu, saj mnoge kombinacije rastlin zelo učinkovito varujejo posevke pred boleznimi in škodljivci.

Nekatere s snovmi, ki jih oddajajo v tla, krepijo sosednje rastline, druge z izvlečki odganjajo škodljivce, tretje pa privabljajo na vrt koristne žuželke. Zelišča in porezani deli vrtnin se poleg tega uporabljajo za zdravilne pripravke (čaj, prevrelko in brozgo), s katerimi škropimo ali zalivamo, koristijo pa tudi kot talne zastirke. Spodnji seznam povzemamo po priporočilih znane strokovnjakinje za vrtnarjenje Miše Pušenjak.

Rastline, ki odganjajo škodljivce
- Bolhače: v soseščini grede, ki bi jo radi zaščitili, posadimo pelin, poprovo meto ali paradižnik. Njihovo zelenje lahko uporabimo kot zastirko. Zdravilne pripravke delamo iz pelina in paradižnika.
- Pršice: za sajenje v bližino ali za zastirko uporabimo česen in pelin, za pripravke pa česen, vratič in pelin.
- Mravlje: za sajenje v bližino ali za zastirko uporabimo sivko, vratič, poprovo meto ali motovilec, za pripravke pa poprovo meto.
- Gosenice: za sajenje v bližino ali za zastirko zelena, kamilice, žajbelj, nadzemni deli paradižnika, boreč, za pripravke pa paradižnik, pelin in rabarbara.
- Kapusove beline: za sajenje v bližino ali za zastirko koper, žajbelj, rožmarin, timijan, poprova meta, paradižnik, pelin, za pripravke pa pelin in paradižnik.
- Listne uši: za sajenje v bližino ali za zastirko kapucinka, sivka, šetraj, meta, bazilika, kopriva, hren in ricinus, za pripravke pelin, kopriva in meta.
- Ogorčice: za sajenje v bližino ali za zastirko tagetes in ognjič.
- Muhe na zelenjadnicah: za sajenje v bližino ali za zastirko sivka, vratič, vinska rutica, pelin, bazilika, citronka, ožepek, rabarbara, orehovi listi in žajbelj, za pripravke pa rutica, sivka, limonska trava, meta, vratič, ožepek in rabarbara.
- Koloradske hrošče: za sajenje v bližino ali za zastirko ognjič, lan, hren, kapucinke in mrtva kopriva.
- Volnate uši: za sajenje v bližino ali za zastirko kapucinke.

Rastline, ki varujejo pred boleznimi
- Pepelasto plesnijo: za sajenje v bližino ali za zastirko uporabimo česen, drobnjak, čebulo in baziliko, za pripravke pa baziliko in čebulo.
- Rjo: za sajenje v bližino ali za zastirko uporabimo pelin, za pripravke pa vratič in pelin.

Cvetice in grmovnice, ki privabljajo koristne žuželke
Žuželke, ki so naravne sovražnice škodljivcev, privabljajo rman, ognjič, korijander, ajda, komarček, melisa, ožepek, kamilice, timijan, rudbekija, ameriški slamnik, marjetice, bela gorjušica in različno cvetoče detelje.

Julijana Bavčar