Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Roman Šipić/Delo
Foto: Roman Šipić/Delo

Okolju prijazni proizvodnji energije v devetih mesecih 113,5 milijona evrov podpor

Okolju prijazni proizvodnji energije iz obnovljivih virov in visoko učinkovite soproizvodnje toplote in električne energije je bilo v prvih devetih mesecih izplačanih 113,5 milijona evrov spodbud, kar je 1,8 milijona evrov ali 1,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. V shemo je bilo uvrščenih 3893 elektrarn.

Skupna nazivna moč vseh 3893 proizvodnih naprav je bila 415 megavatov (MW). Subvencionirana proizvodnja električne energije vseh naprav pa je dosegla 751,6 gigavatnih ur (GWh), kar je 5,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani, je razvidno iz objave na spletni strani ministrstva za infrastrukturo in prostor.

Trend višanja izplačil se je stabiliziral z letom 2016, sicer pa je raven izplačil odvisna še od drugih faktorjev, največ od vremskih vplivov.

Povprečna višina izplačane podpore prvih devetih mesecih je znašala 151 evrov za MWh, kar je 3,8 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Razlog je večja proizvodnja hidroelekrarn in manjša proizvodnja sončnih elektrarn v drugem in tretjem četrtletju glede na enako obdobje 2015.

Letos v primerjavi s prvimi devetimi meseci lani bistvenega odstopanja ni bilo, saj so deleži proizvodnje in izplačil ostali na podobnih ravneh.

"To je posledica stabilizacije celotne podporne sheme in vremenskih pogojev v prvih devetih mesecih letos, ki so bili zelo podobni prejšnjemu letu. Edini večji razliki sta manjša proizvodnja iz sončnih elektrarn in večja proizvodnja iz hidroelektrarn kot posledica vremenskih razmer. Kot druga razlika se pa pojavlja za slaba dva milijona več izplačil pri enotah na lesno biomaso kot posledica vstopanja novih enot v podporno shemo," piše na spletni strani ministrstva.

Največ podpor so v prvih devetih mesecih prejele sončne elektrarne - 51 odstotkov celotnega kolača podpor, prejele so 57,8 milijona evrov za proizvodnjo 225,4 GWh električne energije. Delež podpor za sončne elektrarne je bil sicer v primerjavi z enakim obdobjem lani za 1,6 odstotka nižji.

Naprave soproizvodnje toplote in električne energije na fosilna goriva so medtem prejele 19 odstotkov vseh podpor oz. 21,2 milijona evrov za proizvodnjo 214,3 GWh elektrike.

Sledijo elektrarne na biomaso (13,9 milijona evrov za 93,3 GWh elektrike), bioplinske elektrarne (13,2 milijona evrov za proizvodnjo 100,7 GWh elektrike), hidroelektrarne (6,7 milijona evrov za 107,2 GWh elektrike), druge naprave (400.000 evrov za 6,8 GWh elektrike) in vetrne elektrarne (300.000 evrov za proizvodnjo štirih GWh elektrike).

K. Ž./STA