2965 sončnih elektrarn in 13.000 sistemov za proizvodnjo toplote

Po podatkih Agencije za prestrukturiranje energetike je bilo v Sloveniji do 31. marca letos registriranih že 2965 sončnih elektrarn s skupno inštalirano močjo 224 MW in s skupno površino 1,5 milijona kvadratnih metrov. V zadnjih desetih letih pa je bilo pri nas postavljenih tudi približno 13.000 sistemov za proizvodnjo toplote s skupno površino sprejemnikov okrog 85.000 kvadratnih metrov.

Po podatkih družbe Borzen, ki je organizator trga z električno energijo v Sloveniji, so sončne elektrarne v letu 2012 proizvedle 212 GWh električne energije, kar sicer predstavlja le približno en odstotek porabe električne energije v Sloveniji. Obstoječe sončne elektrarne bodo že letos svoj prispevek povišale na dva odstotka, kar je toliko, kot proizvedejo vse male hidroelektrarne. »Vse je relativno, kar med drugim pomeni, da je nam samim prepuščena presoja, ali je trenutna proizvodnja energije sončnih elektrarn zelo majhna ali pa je naša poraba nesmiselno visoka. Prav tako sami odločamo smer prihodnjih trendov,« pravi Franko Nemac, direktor Agencije za prestrukturiranje energetike (ApE).

V zadnjih desetih letih je bilo v Sloveniji postavljenih tudi približno 13.000 solarnih sistemov za proizvodnjo toplote s skupno površino okrog 85.000 kvadratnih metrov in z letno proizvodnjo okrog 30 GWh toplote. Izgradnjo tovrstnih sistemov finančno spodbuja Eko sklad, ki je od leta 2008 in do konca leta 2012 podprl 8800 sistemov s skupno površino 61.000 kvadratnih metrov. Do leta 2007 so izgradnjo solarnih sistemov  podpirali program Phare, ministrstvo za gospodarstvo in Aure, skupaj 3633 naprav s skupno površino 23.530 kvadratnih metrov.

Iz podatkov je razvidno, da je investiranje intenzivno tako na področju sončnih elektrarn kot na področju sprejemnikov sončne energije. Površine so bistveno večje pri sončnih elektrarnah, saj se gradijo večje enote, ki oddajajo energijo v slovensko električno omrežje. Proizvedeno toploto pa mora vsak posameznik porabiti sam lokalno. Ti sistemi so zato bistveno manjši in imajo v povprečju površino šest kvadratnih metrov. »Električna energija in toplota si neposredno ne konkurirata, temveč predstavljata sinergijo in do okolja prijazno energijo, pridobljeno s pomočjo sonca,« poudarja Nemac.

Aktualno energetsko in gospodarsko temo bo med 1. in 19. majem zastopal projekt Evropski sončni dnevi, ki poteka pod koordinacijo ApE in ob podpori podjetja Energija Plus. Projekt je usmerjen v informiranje javnosti o izkoriščanju do okolja prijazne sončne energije s pomočjo številnih dogodkov, ki bodo v tem obdobju potekali po celi Sloveniji. V lanskem letu je bilo organiziranih 61 dogodkov, ki se jih je udeležilo več kot 23.000 obiskovalcev.

Agencija za prestrukturiranje energetike vabi vse akterje s področja energetike, občine, izobraževalne ustanove in druge zainteresirane, da organizirajo in gostijo svoje lokalne dogodke. Vse informacije so na voljo na nacionalni spletni strani, kjer bodo objavljeni tudi vsi aktualni dogodki. Vprašanja in predloge lahko zainteresirani pošljejo na elektronski naslov info@ape.si.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE