Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

VIDEO: Pohištvo in dodatki iz hrastovih dog

Ivan Avsenik iz Straže pri Novem mestu je sicer vinogradnik, ki pa iz vinskih sodov izdeluje fotelje, gugalnice, stojala za buteljke in še marsikaj. Njegova zgodba se je začela, ko je leseno orodje in posode v vinski kleti zamenjal s sodobnejšimi iz nerjaveče kovine in plastike, staro leseno opremo pa mu je bilo škoda zavreči.

»Veliko sem razmišljal kako bi ta les lahko predelal in iz njega izdelal kaj koristnega. Ko sem opazoval sode in doge, sem se pogosto spraševal koliko let mora drevo rasti, da si zasluži biti posekano do tal in da postane uporabno za predelavo. Pri sodih mi je bila všeč tudi črna patina, ki je posledica vpliva vlage kletnih prostorov. Všeč mi je bila barva doge, katero sta obarvala rdeče in belo vino. Takih naravnih odtenkov ni mogoče pričarati z umetnimi barvami. Začele so nastajati ideje za izdelavo stola, mizice, košare za drva…«

Različne kose pohištva in druge uporabne predmete sedaj izdeluje pod imenom Sodko, kot je poimenoval svojo popoldansko dejavnost. Rokodelske spretnosti je sicer podedoval po dedu in očetu, katerih najdragocenejše kose še vedno hrani v svoji delavnici. »Oče je za lastne potrebe izdeloval sode, v kleti pa še vedno stojijo lesene smuči, ki jih je izdelal zame in na katerih sem se naučil smučati,« pove Avsenik.

Danes svoje unikatne izdelke izdeluje iz sodov, ki jih dobi v dar, najde prek spleta ali odkupi od vinskih kleti. Nato sod razstavi in iz njega dobi doge, dno in pokrov soda, vratica, včasih tudi vehe in pipe, uporabni pa so tudi obroči, ki jih uporabi za sestavo mizic in lustrov. »Vsako dogo preščetkam ter prebrusim, da površine niso več tako grobe in da robovi niso ostri. Za vsak izdelek skrbno izberem dogo primerne dolžine in širine. Predvsem pa poskrbim, da je en izdelek izdelan iz ene skupine dog enega soda, z namenom da so barve, strukture in toni enotni. Vsak izdelek je ravno zaradi tega unikaten,« pojasnjuje mojster.

Za enkrat iz delov soda izdeluje fotelje, barske stole, barske in klubske mizice, svečnike, lustre in gugalnice, nekatere njegove dosedanje izdelke iz starih hrastovih dog pa si lahko ogledate tudi v spodnjem predstavitvenem filmu. 

K. Ž.