Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Srčki v oblikovanju

Pred vrati je valentinovo, praznik zaljubljencev, za nekatere preveč potrošniški, za druge priložnost za obdarovanje. Rdeča barva in srčki govorijo jezik zaljubljenih, včasih res v preveč kičasti podobi, a se najdejo tudi lični in oblikovalski kosi, ki so nastali okrog oblike srca.

 "Srce, srčece, srček ... si ti. Oblika, ki s tako malo sredstvi pove tako veliko. Zato je srce že dolgo najbolj uporabljan dekorativni element v evropski in slovenski ljudski arhitekturi ter oblačilni kulturi," pravi arhitekta Eva Štrukelj, ki skupaj z Ignaciom Lopezom Solom ustvarja uporabne lesene pripomočke in dodatke za dom pod blagovno znamko LesnaVesna. Med motivi, ki so se znašli na njunih izdelkih, je tudi srce, upodobila sta ga v kolekciji rezalnih desk in servirnih krožnikov iz bukovega lesa z imenom Moje srčece.

Omenjeno obliko je že v prejšnjem stoletju izkoristil Verner Panton, oblikovalska ikona, ko je silhueto srca izbral za naslonjalo stola Heart Cone, ki je nastal leta 1959. Pri podjetju Vitra ga v različnih barvah, med katerimi je seveda tudi rdeča, izdelujejo še danes.

Modna oblikovalka Agatha Ruiz de la Prada, ki jo poznamo po barvitih oblačilih in torbicah, je srce vključila v vrtno pohištvo, ki ga je oblikovala za španskega proizvajalca plastičnega pohištva Vondom.

Tabure v obliki srca iz masivnega lesa cedre je nastal pri italijanskem proizvajalcu Riva 1920 s pomenljivim imenom One Love. Predstavlja izčiščen oblikovalski kos, ob katerem pride do izraza vsa lepota lesa.

Srčke pogosto uporabljajo za popestritev tkanin, posteljnine, okrasnih blazin in tudi keramike ter porcelana. V lesenih izvedbah so srčki nepogrešljiva dekoracija domov z rustikalnim pridihom.

A. Z.