Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Kuhinje in jedilnice: Temno sive z lesom

Videli smo že vse mogoče kuhinje: temne, svetle, obarvane, izčiščene, minimalistične, rustikalne. Kaj se obeta v njih v prihodnosti, se vsako sezono sprašujejo oblikovalci in proizvajalci. Poiskali smo nekaj letošnjih smernic v oblikovanju tega prostora.

Kuhinja je srce doma, prostor, v katerem poleg kuhanja in obedovanja preživljamo prosti čas, se družimo ob hrani. Namenjamo ji veliko pozornosti in tudi denarja. Od prvih zametkov tega prostora, ko je v njem stalo ognjišče, zraven pa vrč vode, kamnit lijak, kredenca za hrano in masivna miza na sredini, se je spremenilo skoraj vse. A danes, ko vsako leto pričakujemo revolucionarne novosti, česa prelomnega ni, so manjše izboljšave, tehnološki napredek in seveda nove barve, novi materiali, inovativne kombinacije in različni slogi. Ker je kuhinja prostor, v katerem eksperimentiramo s hrano, tudi oblikovalci v njej radi preskušajo nove zamisli.

Tako je na mednarodnem pohištvenem sejmu IMM v Kölnu, v okviru katerega vsaki dve leti pripravijo tudi sejem kuhinj LivingKitchen, ameriški oblikovalec Todd Bracher predstavil vizijo kuhinje oz. bivalnega prostora v sodobnem domu. Na omenjenem sejmu namreč vsako leto povabijo priznanega oblikovalca ali oblikovalko, da pripravi posebno postavitev, poimenovano Das Haus (Hiša). Todd Bracher se je projekta lotil nekoliko drugače, kot smo bili vajeni. Ustvaril je prostor brez določenih mej. »Ko odpreš katero koli revijo o oblikovanju, vidiš, da je postelja ob steni, ob njej na vsaki strani ena nočna omarica, na vsaki omarici pa svetilka. Tako smo pač naučeni in vajeni,« je pojasnil za arhitekturno-oblikovalski spletni portal Dezeen. Kaj pa, če bi za spremembo pozabili na pravila in se osredotočili na bistveno za bivanje ter pustili arhitekturi, da se razvije spontano, je ob svoji viziji razmišljal oblikovalec. Pri oblikovanju interierja so ga tako vodili osnovni nameni domovanja, ki jih je razdelil v tri kategorije: prehranjevanje, sproščanje in higiena. Ni ustvaril prostorov, kot jih imamo običajno v svojem domu: kuhinja in jedilnica, dnevna soba, spalnica, kopalnica ... V domovanju, ki ga je postavil na ogled na sejmu, kuhinjo predstavlja dolga miza s pomivalnim koritom, z vseh strani obdana z odprtimi policami, na katerih so razstavljeni osebni predmeti, hrana in kuhinjski pripomočki. Za delovni pult oziroma jedilno mizo je izbral temno sivo barvo, za police in tla pa les. Prav to je tudi eden letošnjih trendov v opremljanju.

Večje in temnejše

Z leti so kuhinje postale večje in ne zgolj namenjene kuhanju in prehranjevanju. Združile so se z dnevno sobo v velik odprt bivalni prostor in pri tem vztrajajo. Nove kuhinje so še vedno elegantne, velike in prostorne, takšne, kot so bile že v preteklem letu in še kakšnem prej. Sredi prostora kraljuje velikanski delovni otok. Pogosto ima površine iz kamna, teraca, nerjavnega jekla, pa tudi iz masivnega lesa.

So se pa spremenile barve. Zadnje desetletje je v kuhinji kraljevala bela. Zdaj se umika sivim in črnim odtenkom, čeprav je res, da najbrž nikoli ne bo šla povsem iz mode. Velike temno sive površine si namreč težko predstavljamo v majhnih domovih. Temno siva in črna sta najpogosteje v kombinaciji z naravnim odtenkom lesa in kamnom. Tu so še različni odtenki rjave, ki jih v kuhinjo vnašajo prav naravni materiali – les. Tu in tam kakšna kombinacija še dopušča belo barvo, prav tako z lesom ali naravnim kam­nom. Temnejše pa se lepo ujamejo s priljub­ljenim industrijskim slogom, ki se pri kuhinjah uveljavlja že nekaj let.

Odprte police

Veliko je odprtih polic (zlasti pri zgornjih omaricah), na katerih sta tako posoda kot hrana na dosegu roke in seveda vidni. A kljub temu niso izginile visoke shranjevalne omare, ki se zapirajo z gladkimi vrati brez ročajev (nekateri proizvajalci tudi te ohranjajo), zdaj še z dodatkom stekla, skozi katero se vidi vsebina. Prav steklene vitrine so ena izmed novosti, seveda pa se jih spomnimo iz ne tako nedavne preteklosti. Omarice z odprtimi policami in steklenimi površinami verjetno niso primerne za tiste, ki imajo radi vse pospravljeno in urejeno. Kaj hitro lahko tak­šna kuhinja deluje preveč zapolnjena in neurejena.

Mešanje slogov

Tako kot v drugih prostorih je tudi tu priljubljeno mešanje slogov, opazen je zlasti vpliv retro in vintage sloga. Pri nekaterih ponudnikih sta izražena močneje, pri drugih le v podrobnostih, ki so dodane sodobnemu slogu. Nekateri proizvajalci so se odločili za srednjo pot med sodobno in rustikalno opremo, najbrž za tiste, ki si ne želijo hladnih gladkih površin, pa tudi načičkanih rustikalnih ne. Rezultat je topla in dokaj izčiščena mešanica slogov. Še vedno pa so v ponudbi kuhinje, ki delujejo izčiščeno in minimalistično kljub lesu in drugim naravnim materialom. Opazni so tudi bakreni dodatki, ki v nekaterih primerih nadomeščajo nerjavno jeklo, a ni pričakovati, da bi ga popolnoma izrinili. Več drugih, zlasti živahnejših odtenkov, kot so zeleni, rumeni, modri, rdeči, v kuhinjo, združeno z jedilnico, vnašajo oblazinjeni stoli ob jedilni mizi in dodatki ter kuhinjski pripomočki, zloženi na odprtih policah, ki sledijo barvnim smernicam na področju oblikovanja.

Aleksandra Zorko