Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Betonska ostrešja

Betonska ostrešja so značilna za območja z močnim vetrom, na primer na Primorskem, pogosta so tudi v mestih na večstanovanjskih objektih. Betonska streha dobro akumulira toploto, je temperaturno stabilna, zaradi večje mase prostorninske mase zagotavlja dobro zvočno izolacijo, objektu zagotavlja tudi večjo požarno varnost. Tako kot pri lesenih ostrešjih, o katerih pišemo v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom, je tudi pri betonskih pomembna pravilna izvedba, sicer streha ne bo dobro opravljala svoje naloge.

Za izvedbo betonskega ostrešja lahko uporabimo že pripravljene betonske elemente, ki jih je treba le še sestaviti, lahko pa streho tudi preprosto zabetoniramo, če naklon to dopušča.

Na Primorskem so včasih korce z malto lepili neposredno na betonsko streho, zaradi zahtev sodobne gradnje, pri kateri je v ospredju varčevanje z energijo, pa so strehe začeli delati drugače. Na betonsko ostrešje je treba pritrditi leseno konstrukcijo, med tramove položiti toplotno izolacijo, šele potem pride na vrsto polaganje oziroma pritrjevanje strešnikov. Izolacija je lahko položena tudi v dveh plasteh, pri čemer je zgornja plast položena med vzdolžne letve čez osnovne tramove.

Sledi nameščanje sekundarne kritine, prek katere je treba namestiti pet do šest centimetrov visoke prečne letve, saj bo le tako streha prezračevana. To pomeni, da se prostor med betonsko ploščo in kritino ne bo pregreval, v njem pa ne bo zastajala vodna para. Prezračevanje je treba izvesti tudi v slemenu, v kapu pa namestiti mrežico, da bo pod kritino krožil zrak. Bivanje pod tako izvedeno streho je veliko bolj prijetno.

V zadnji junijski številki priloge Deloindom, ki izide 29. junija, bomo pisali o še eni izvedbi betonskih streh – ravnih strehah, ki jih lahko tudi ozelenimo.