Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Neznane žuželke v stanovanju

Vprašanje

Pozdravljeni,
vljudno prosim za pomoč: že nekaj časa opažam v vseh prostorih stanovanja (novogradnja) majhne neznane žuželke. Zadržujejo se izključno na belih stenah stanovanja, skrivajo se pod slike, koledarje. S prostim očesom so komaj vidne, saj so svetlo rjave, skoraj prozorne barve (glava deluje prozorno). Imajo dolge tipalke (enkrat daljše od svoje velikosti) in dolge zadnje noge. Trup je mogoče progast (temnejše rjave črte), drugače pa so svetle rjave barve. Ne skačejo, ampak le plezajo po stenah. Drugje v stanovanju jih še nisem zasledila. V posameznem delu dneva jih je več (jih najdem na vseh stenah), spet drugič ni nikjer nobene. Hodijo vsaka zase, nikoli več skupaj. Bojim se, da bodo med dopustom povsod v stanovanju. So različne velikosti. Razmišljala sem, da se mogoče hranijo z vlago iz sten? Za kakšne žuželke gre in kako naj se jih znebim? Od kje pridejo?
Za vsako informacijo vam bom hvaležna. Lep pozdrav.

Odgovori

1

Najverjetneje gre za PRAŠNE UŠI, ki imajo rade vlago in papir, prah. Najbolj dejavne so spomladi in jeseni, plezajo po stenah, vtičnicah itd. in se hitro množijo. Niso pretirano škodljive, so pa moteče.

Za zatiranje lahko uporabite naravno sredstvo - bolhača (povprašajte v vrtnih trgovinah po pršilu, ki vsebuje piretrin (naravni)). Poškropite po vseh lokacijah, kjer ste jih videli in prostor prezračite. Postopek je potrebno ponoviti. Ne izginejo čisto, se pa zelo zmanjšajo. Stene je dobro tudi izsušiti.

Če vas kemija ne moti, se lahko naroči tudi profesionalno odstranjevanje, samo stane in je zelo škodljivo zdravju, znebite se pa jih zagotovo.

Urša (po elektronski pošti)