Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Leon Vidic/Delo
Foto: Leon Vidic/Delo

Finančna uprava opozarja na obveznost prijave najemnin

Fizične osebe, ki so lani drugim fizičnim osebam oddajale v najem premično ali nepremično premoženje, morajo te prihodke najpozneje do sredine meseca prijaviti davčnemu organu, opozarjajo na Finančni upravi RS (Furs). Sprememb za zavezance ni.

Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem morajo zavezanci, ki so v letu 2015 fizičnim osebam oddali v najem premično ali nepremično premoženje, oddati na pristojni davčni urad do 15. januarja na predpisanem obrazcu osebno ali po pošti. Napoved je mogoče oddati tudi elektronsko prek sistema eDavki.

Davek od najemnin je od leta 2013 dokončen davek, kar pomeni, da se dohodek od oddajanja premoženja v najem ne všteva več v letno dohodninsko osnovo.

Davčna stopnja znaša 25 odstotkov od davčne osnove. Ta se izračuna v višini prejete najemnine, zmanjšane za 10 do 40 odstotkov normiranih stroškov ali za dejanske stroške vzdrževanja premoženja, če jih je poravnal najemodajalec sam.

Rezidenti Slovenije so dolžni napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem z virom v in zunaj Slovenije, nerezidenti pa le dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji.

Tudi letos napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek iz najema skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniških stanovanj) preko upravnikov. Akontacijo dohodnine je moral namreč za prejemnika dohodka izračunati, odtegniti in plačati upravnik večstanovanjske stavbe.

Če zavezanec ne vloži davčne napovedi ali z vložitvijo zamudi, je predvidena globa v višini od 250 do 400 evrov. Z globo od 400 do 15.000 evrov pa se kaznuje za prekršek posameznik, če v davčni napovedi navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke.

K. Ž./STA