Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Nekateri pralni stroji slabo operejo

Energijsko varčnejši in z različnimi funkcijami opremljeni pralni stroji so praviloma dražji, vendar to še ne pomeni, da tudi dobro perejo. Na mednarodnem testu 20 pralnih strojev (rezultati so objavljeni v februarski številki revije Vip, ki jo izdaja Zveza potrošnikov Slovenije) se je pri pranju slabo odrezalo presenetljivo veliko pralnih strojev.

Testirani modeli so prestali številne preizkuse pranja in laboratorijske meritve, s katerimi so preverjali, kako perejo, ožemajo, kako varčni so pri porabi energije in vode, koliko hrupa povzročajo med delovanjem, kako zahtevni so za upravljanje in uporabo ter kako razumljiva so navodila za uporabo. Na prvo mesto se je z najboljšo skupno oceno 3,8 uvrstil pralni stroj Miele W1934WPS, drugo mesto si z oceno 3,7 delita model W1714 istega proizvajalca in Siemensov WM14S482FF, na tretje mesto pa se je uvrstil Boschev pralni stroj WAS287B2FF. Zadnjega pri nas sicer ni mogoče kupiti, a kakor pravijo v podjetju BSH hišni aparati, ima povsem enake karakteristike model WAS28743, ki je na voljo v naših trgovinah.

Rezultati testa so pokazali, da lahko višja cena pomeni tudi višjo kakovost, ni pa nujno. Oceno »dobro« je dobila tretjina strojev (vsi, razen enega, spadajo med dražje), največ se jih je uvrstilo v zlato sredino, štirje pa so dobili slabšo končno oceno, ker so perilo slabo oprali. Več o tem, kako so se stroji odrezali v posameznih ocenjevanih kategorijah, si lahko preberete na www.zps.si.