Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Kitajce zanima Marlesova tehnologija

Predstavniki kitajske vladne delegacije, pristojni za lesno industrijo, so v sklopu torkovega obiska v Sloveniji obiskali mariborskega proizvajalca montažnih hiš - podjetje Marles. Kot so sporočili iz podjetja, je sedemčlanska kitajska delegacija prišla z namenom spoznavanja investicijskih možnosti ter seznanitve z njihovimi proizvodi.

Kitajski gostje so se z upravo podjetja pod vodstvom Bogdana Božaca v Marlesovi poslovni coni v Limbušu pogovarjali o njihovi tehnologiji, tipih konstrukcij ter energetskih značilnostih njihovih objektov. Ob tem so posebno zanimanje pokazali za pasivne objekte, kakršen je že zgrajeni vrtec v Zgornji Kungoti, ter za objekte iz naravnih materialov, kakršna sta poslovni objekt TNB v francoski Provansi in vrtec na Igu.

Predstavniki kitajske vlade so bili po besedah Božaca izjemno presenečeni nad energetsko učinkovitostjo objektov, še posebej pa so izpostavili možnost investiranja v razvojne projekte.

"Veseli smo, da se predstavniki kitajskih oblasti in gospodarstva zanimajo za slovensko lesno industrijo. Deležniki v lesni verigi se moramo povezovati, saj je to tudi eno izmed izhodišč v strategiji pametne specializacije, ki jo je sprejela vlada, potrdila pa Evropska komisija," je dejal Božac, ki želi, da bi kar največji možni delež produktov, ki nastajajo v okviru lesnopredelovalne verige, vključili v svoje lesene objekte.

S tem bi v okviru lesnopredelovalne verige ustvarjali dodano vrednost po njeni celotni strukturi, kar ima po mnenju Božaca številne pozitivne in multiplikativne ekonomske učinke, saj med drugim prispeva k večji zaposlenosti, plačilu dajatev ter hkrati omogoča nadaljnji razvoj podpornih okolij iz področja lesarstva, kot so šole, fakultete in raziskovalni instituti.

Obisk kitajske delegacije je bil sicer namenjen razgovorom s slovenskimi predstavniki lesne industrije. Sprejel jih je tudi državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Miha Marenče, s katerim so govorili o priložnostih za povečanje izvoza proizvodov iz gozdno-lesne verige in prvem zasedanju na visoki ravni med Kitajsko in državami vzhodne in srednje Evrope, ki bo maja na Brdu pri Kranju.

K. Ž./STA