Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Moja sanjska mansarda

Moja sanjska mansarda

Mansarda je v več pogledih specifična: zaradi lege v najvišjem nadstropju stavbe, zaradi odprtega prostora, zaradi poševnin, zaradi nizkega parapeta in še bi lahko naštevali. Na to lahko gledamo s pozitivnega vidika ali pa tudi ne. S tem prispevkom vam želimo osvetliti pozitivno plat mansarde in njenih specifičnosti.

V obstoječih mansardah je konstrukcija strehe že postavljena in s tem običajno tudi podporni stebri. Možnost imamo, da to konstrukcijo in stebre skrijemo med stene in strope ali pa jo pustimo vidno. Vidna konstrukcija je lahko lep in dekorativen dodatek, ki razgiba odprt prostor in ga tudi na videz pregradi.

Tudi nizek prostor ob parapetnem zidu je mogoče zelo ekonomično uporabiti. Kuhinjsko pohištvo je od stene oddaljeno 60 cm in tako zapolni nizek prostor ob steni. Ob pultu pa je že dovolj stojne višine za nemoteno gibanje. Z višino parapetnega zidu 100 cm in vgradnjo strešnega okna tik nad njim si zagotovimo še razgled na okolico. Če je parapetni zid višji, se tudi okna vgradijo višje in omogočajo pogled le na nebo. Hkrati pa ne pridobimo veliko na stojni višini, saj je pult prislonjen na steno.

Način odpiranja oken, še posebej strešnih, je pomemben. Ker v nizkem prostoru pod streho običajno stoji pohištvo, je najbolje, da se strešno okno odpira z ročico zgoraj, saj se tako ni treba sklanjati čez pohištvo. Okna s kljuko spodaj in z odpiranjem navzven se priporočajo tam, kjer pod njimi ni pohištva ter kjer si želimo pogledati ven (na primer na dvorišče).

V izogib majhnim in utesnjenim prostorom v mansardi je priporočljivo, da se okna vsaj v bivalnih prostorih pusti odprta do »špice«. S tem si zagotovimo bolj zračne prostore, hkrati pa imamo možnost dodatne osvetlitve v sredini. V delu nad spalnimi prostori pa se lahko uredi tudi galerija z bralnim kotičkom. Pa nikar naj vas ne skrbita izguba energije in problem ogrevanja. Dandanes so vsi materiali tako energijsko varčni, da so izgube tik v špici minimalne.

S stališča energijske učinkovitosti je razporeditev oken in s tem izbira zasteklitve zelo pomembna. Strešna okna, obrnjena na jug, so pozitiven gradbeni element, kar pomeni, da z njimi več energije dobimo, kot izgubimo. Praktično to pomeni, da nam v hladnih sončnih dneh sonce brezplačno dogreva prostore in to v tolikšni meri, da je dogrevanje večje kot izgube ponoči.

To je le delček nasvetov za prijetno mansardo. Priporočam, da poiščete čim več informacij še preden se lotite prenove, saj lahko le z nekaj manjšimi spremembami dobimo veliko prijetnejše bivalne prostore. Priporočamo vam 360 o ogled štirih mansardnih stanovanj, kjer boste videli vse skrite kotičke: www.velux.si/VR.

 

Piše:

Katja Ličen Pajenk