Med odpadki konča kar tretjina hrane

25. 5. 2011 | Besedilo: Borut Tavčar, Delo

odpadki, hrana, obnovljivi viri, recikliranje, Janez Potočnik

Tema letošnjega Zelenega tedna je učinkovita raba virov, kar je po besedah komisarja za okolje Janeza Potočnika pravzaprav zdrava pamet. »Očitno preveč porabljamo in smo še vedno neučinkoviti. Zakaj mečemo stran dobro hrano, zakaj grejemo energetsko neučinkovite hiše, kupujemo nove aparate namesto daljše uporabe starih, zakaj ribiči ulovijo preveč rib? Nimamo zdrave pameti.« Med odpadki konča kar tretjina hrane.

Janez Potočnik je dejal, da bo po napovedih leta 2050 na svetu devet milijard ljudi oziroma da se vsak dan rodi 140.000 novih ust, ki jih bo treba hraniti. In vsi bodo pozneje hoteli avtomobil, računalnik, potovanja po svetu, nove telefone … »Postali smo neučinkoviti, ker je imeti več postalo norma.« Težava je, da cena naravnih virov ne kaže na njihove prave vrednosti. »Če je ceneje odlagati odpadke in kopati nove surovine, zakaj bi se ukvarjali z recikliranjem?« se je vprašal. Opozoril je, da države, ki reciklirajo in obdavčujejo odlaganje, niso v krizi, temveč so ustvarile nove tehnologije in nova zelena delovna mesta.

Na okrogli mizi o hrani je Potočnik povedal, da se hrana dotika mnogih politik, pridelava, prevoz in poraba pa tudi zelo vplivajo na okolje. Embalaža, s katero je hrana zaščitena pred različnimi vplivi, je za okolje moteča, prav tako presežna poraba vode. Potočnik je poleg tega poudaril, da je treba tla razumeti kot vir, ki ga je tudi treba uporabljati učinkoviteje.

Očitka, da zavržemo polovico ulovljenih rib, komisarka za ribištvo Maria Damanaki ni hotela komentirati, dejala pa je, da se poraba rib povečuje, kar je zelo dobro, saj so zdrave tako za možgane kot za srce. Za devet milijard ljudi jih bo treba zagotoviti še več in morale bi biti zdrave. Večina rib ni gojena, težava pa je, da ujamemo preveč rib, je dejala Maria Damanaki. Kar 43 odstotkov ribjih vrst je že ogroženih. »Študije in nekateri dobri primeri kažejo, da trajnostno ravnanje z ribami povečuje izlov v prihodnosti.«

Več si lahko preberete v sredini tiskani izdaji Dela ali na www.delo.si!

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE