Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Lepi predmeti japonske umetne obrti

V teh dneh, ko z dežele vzhajajočega sonca prihajajo pretresljive vesti o posledicah potresa, je v Narodnem muzeju Slovenije v enoti na Metelkovi v Ljubljani na ogled razstava izdelkov japonske umetne obrti z naslovom Japonska umetna obrt. Iz tradicije rojena sodobnost.

Razstavljeni so sodobni predmeti iz vsakdanjega življenja in vrhunski izdelki anonimnih obrtnikov, visoko specializiranih mojstrov umetne obrti, ki so študirali tradicionalne japonske rokodelske tehnike in materiale. Ogledate si lahko kimono, skodelice za čajni obred, čajnike, svetila, košare, pahljače in podobne uporabne predmete, ki so ročno izdelani iz tradicionalnih materialov in po tradicionalnih tehnikah.

"Po industrijski revoluciji na Zahodu je tudi na Japonskem prišlo do posodobitve proizvodnje, in sicer v obdobju Meiji (1868-1912). S pojavom strojev so večino do takrat ročno izdelanih predmetov umetne obrti nadomestili z industrijsko izdelanim blagom serijske proizvodnje. Kljub mehanizirani proizvodnji se je v manjšem obsegu ohranila tudi proizvodnja ročno izdelanih predmetov, zlasti v neodvisnih, regijskih delavnicah po vsej Japonski. Čeprav je sistem delavnic spodbujal vrhunske rokodelce in delavniške obrtnike, je ob njih omogočil tudi razvoj individualnih rokodelskih umetnikov," so zapisali organizatorji v spremnem besedilu razstave.

V zbirkah Narodnega muzeja Slovenije se je v skoraj dveh stoletjih njegovega obstoja nabralo tudi nekaj predmetov z Japonske. Izbor teh, zlasti bojno opremo in keramiko, prav tako predstavljajo ob razstavi, ki je nastala v organizaciji Veleposlaništva Japonske, Japonske fundacije in Narodnega muzeja Slovenije. Na ogled bo do 3. maja 2011.

A. Z.