Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Stilska osvežitev: Kuhinja tudi za počitek

Po dolgem času je v naš elektronski poštni nabiralnik prispela prošnja za pomoč pri ureditvi kuhinje. Gospa, ki po novem živi v stanovanju sama, se veliko časa zadržuje v kuhinji, ki ima izhod v atrij. Zato si jo želi urediti tako, da bi v njej lahko imela tudi ožji kavč, na katerem bi počivala in gledala televizijo.

Problem

Kuhinja je precej velika in postavljena tako, da je pri gospodinjskih opravilih treba narediti precej korakov. Zdaj, ko se gospa teže giblje, si želi manjšo in bolje organizirano kuhinjo. Stara je že toliko dotrajana, da jo bo težko predelati, zato bo potreben nakup oziroma naročilo nove. V trenutni postavitvi tudi ni prostora za še tako majhen kavč oziroma počivalnik, kar je dodaten razlog za popolno preureditev.

Rešitev

Najprej smo želeli pridobiti prostor za počivanje in gledanje televizije, zato smo prvot­no postavitev v obliki črke L spremenili v obliko črke U. S tem smo pridobili del stene ob oknu. Žal je prostor zaradi vrat, ki vodijo v atrij, ozek (70 cm). Zato predlagamo klopco, narejeno po meri. Površino za sedenje bi oblazinili z mehko peno, za udobnejše sedenje pa po njej razporedili mehke dekorativne blazine. Stena za klopjo je obložena z enako oblogo, kot je nad kuhinjskim pultom. Ta se na eni strani nadaljuje v ožji pult in mizo za eno osebo. Nasproti počivalnega dela je televizor, pritrjen na steno, pod njim pa ožja konzolna mizica za odlaganje.

Viseče kuhinjske omarice smo potegnili do konca stene, tako da je nad prostorom za počitek še dovolj prostora za shranjevanje. Če ta ni potreben, lahko viseče omarice nad klopco izpustijo. Na prosti steni pa bo dovolj prostora za kakšno ljubo sliko ali majhno hišno fotogalerijo. Hladilnik, ki je zdaj ob vratih v atrij, smo prestavili ob vhodna vrata v kuhinjo. Visok hladilnik se lahko zamenja tudi za manjšega podpultnega, kar bi še lepše odprlo prostor. Barvna karta je umirjena, v njej prevladujejo rjavi in peščeni odtenki ter bela barva. Peščene barve so tudi tla, za katera smo predvideli praktičen in za vzdrževanje preprost mikrotoping. Ta je še zlasti primeren, ker se ob vstopu iz atrija ni treba vedno znova preobuti v copate.