Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Z vgradnjo energijsko učinkovitega stavbnega pohištva prihranimo do 180 kilogramov ogljikovega dioksida na leto. - Foto: Igor Modic/dokumentacija Dela
Z vgradnjo energijsko učinkovitega stavbnega pohištva prihranimo do 180 kilogramov ogljikovega dioksida na leto. - Foto: Igor Modic/dokumentacija Dela

Kako zmanjšati emisije CO2 v svojem domu?

V društvu za sonaravni razvoj Focus so poiskali načine, kako zmanjšati količino emisij toplogrednih plinov, ki jih ustvarjamo doma, na delovnem mestu, v trgovini ali prometu, za eno tono. Nasvete so zbrali v zloženki z naslovom Izziv, težak eno tono, ki so jo izdali že pred časom, a napotki v njej so še vedno, pravzaprav čedalje bolj aktualni.

Vsak prebivalec Slovenije na leto proizvede približno 10 ton emisij toplogrednih plinov, od tega skoraj 9 ton emisij ogljikovega dioksida (CO2). Za ogrevanje in osvetljevanje domov ter delovanje električnih naprav uporabljamo energijo, ki je večinoma pridobljena iz fosilnih goriv. Vozimo avtomobile na bencin ali dizel, ki sta prav tako proizvedena iz fosilnih goriv, in kupujemo izdelke, katerih proizvodnja zahteva svoj delež porabe energije, kar ustvarja nove emisije toplogrednih plinov.

Količino emisij, ki jih ustvarjamo, pa lahko zmanjšamo s preprostimi spremembami vsakdanjih navad, predvsem z nekaterimi ukrepi za učinkovito rabo energije in s pomočjo premišljenih vsakodnevnih odločitev, pravijo v društvu za sonaravni razvoj Focus.

Zloženka Izziv, težak eno tono, je vodič pri iskanju potencialnih možnosti za zmanjšanje količine emisij ogljikovega dioksida z varčno in učinkovito rabo energije, saj ponuja praktične in stroškovno učinkovite ukrepe za doseganje postavljenega cilja. Nekatere smo povzeli v nadaljevanju.

Kaj lahko storimo sami?

  • Temperaturo v stanovanju znižajmo za eno stopinjo Celzija. Tako bomo prihranili 160 kilogramov CO2 na leto.
  • Klimatsko napravo uporabljajmo zmerno. Tako bomo prihranili približno 135 kilogramov CO2 na leto.
  • Stara okna zamenjajmo z energijsko varčnimi. Prihranili bomo do 180 kilogramov CO2 na leto.
  • Živite v slabo izolirani hiši ali celo v takšni brez izolacije? Dobro toplotno izolirana hiša prihrani več kot 850 kilogramov CO2 na leto.
  • Z rednim čiščenjem hladilnika prihranimo 78 kilogramov CO2 na leto.
  • Z izklapljanjem naprav, ko jih ne potrebujemo, prihranimo do 175 kg CO2 na leto.
  • Z vzdrževanjem pravilnega pritiska v avtomobilskih gumah prihranimo približno 140 kilogramov CO2 na leto.
  • Z vožnjo s hitrostjo 90 kilometrov na uro namesto 110 na zgolj desetini svoje poti prihranimo 54 kilogramov CO2 na leto.