Junij v zelenjavnem vrtu

6. 6. 2011 | Besedilo: Robert Mabič

junij, zelenjavni vrt, bolezni, škodljivci, zalivanje, gnojila

Maja posajene plodovke lepo napredujejo, z dodajanjem zastirke in odstranjevanjem plevela pa skrbimo, da je v tleh več vlage, kakor če tega ne bi počeli.

Prve dni junija se zvijajo listi paradižnika in krompirja, vendar zdaj še ni čas za škropljenje proti krompirjevi plesni. Zgodnji krompir bomo z gredic pospravili, še preden bo lahko plesen naredila večjo škodo, poznejše sorte in paradižnik pa bomo morali zaščititi mehansko s pokrivanjem rastlin ali s škropljenjem in rednim odstranjevanjem okužene rasti.

Tudi to je pomembno, da vrt zalivamo dopoldne, saj se z večernim zalivanjem bolezni hitreje širijo. Z naravnim doma pripravljenim sredstvom iz čebule in česna lahko preventivno škropimo proti različnim boleznim in nekaterim škodljivcem, kot so muhe, uši in pršice. Pripravimo ga tako, da 30 g čebule in česna namakamo dva dneva v litru hladne vode, precedimo in škropimo na štiri dni.

Na prazna mesta lahko še vedno sadimo nizki fižol in grah, sejemo pa korenje, poletne solate, rdečo peso, endivijo in radič. Velikokrat so za težave pri gojenih vrtninah krive fiziološke motnje zaradi nenadnega zvišanja ali padca temperature, suše, neustreznega gnojenja in sajenja. Pri čebuli je v gnojni zemlji pogosto gnitje, krompir bo zaradi preveč dušika oblikoval majhne gomolje in veliko nadzemnega zelenja, cvetača sploh ne bo naredila glav, če so tla slabo gnojena, votlost, grenke pege in grenkost korenaste zelenjave pa so posledica pomanjkanja bora in drugih mikroelementov, ki jih dodamo z ustreznimi mineralnimi in listnimi gnojili ter kompostom.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE