Jesenska kuharija z okusno zelenjavo avtohtonih sort

12. 9. 2017

Poletje se počasi poslavlja in z jesenjo na police vašega najbližjega Spara prihaja nova sezonsko sveža zelenjava avtohtonih slovenskih sort.

Izbira vrtnin SPAR Kot nekoč je zdaj bogatejša za ptujsko rdečo čebulo in belokranjko, zelje emona, prihaja pa tudi odlična avtohtona slovenska sorta krompirja bistra. Kot naročeno za jesensko ustvarjanje domačih jedi in pripravo ozimnice.

Odlične domače jedi s ptujsko rdečo čebulo

Ptujska rdeča čebula je naša prva sorta vrtnin z zaščiteno geografsko označbo. Na Ptujskem polju jo pridelujejo že več kot dvesto let in v tem času so se v teh krajih razvili in obdržali številni običaji, kot je pletenje kit ali vencev s po 12 čebulami, ki predstavljajo po en mesec. Pravijo, da če v vencu ena čebula zgnije, to pomeni, da bo tisti mesec še posebej slabo vreme. Čebula ima zmerno oster okus in močan vonjpo čebuli. Ker pri kuhanju hitro razpade, je odlična izbira za golaž, pasulj in druge domače dobrote na žlico.

Ptujsko rdečo čebulo v tradicionalnih vencih po 12 čebul zdaj dobite v Sparu.

Za SPAR Kot nekoč so ptujsko rdečo čebulo pridelali izkušeni kooperanti Kmetijske zadruge Ptuj, ki jo spletajo v tradicionalne vence. Med njimi sta tudi Aleksandra in Matjaž Čeh iz Podvincev, ki že kot tretja generacija ponosno vodita svojo kmetijo.

Za ostrino gribeljski žbul poskrbi

Gribeljski žbul ali belokranjka je lepe slamnate barve. Čebulice so majhne do srednje velike in značilno podolgovate. Čebula je dokaj ostrega okusa, zato lahko majhna glavica gribeljskega žbula jedi da več okusa in ostrine kakor velika in debela čebula kakšne hibridne sorte. Belokranjko so za SPAR Kot nekoč pridelali pri podjetju Darsad s Kozjanskega, ki Sparove police oskrbuje tudi z drugimi vrtninami in sadjem iz integrirane pridelave. Belokranjka se tako kot ptujska rdeča čebula dobro skladišči. Hranimo jo v suhem in zračnem prostoru, ne v hladilniku.

Zelje emona za SPAR Kot nekoč prideluje Jože Janež iz KZ Dobrunje. S Sparom sodeluje že vrsto let, zato se je z veseljem pridružil  projektu ohranjanja avtohtonih slovenskih sort.

Kislo ali sveže, najboljše je domače

Ste vedeli, da je slovensko kislo zelje pred drugo svetovno vojno slovelo daleč naokoli. Izvažali so ga v Italijo ter celo v Egipt in Južno Ameriko. Zdaj lahko v vašem najbližjem Sparu dobite priljubljeno avtohtono sorto zelja emona tudi vi. Zelje emona, tako kot druge slovenske sorte zelja, odlikujeta izredna kakovost in bogat okus. Ima tanke in elastične liste ter tanjše listne žile, zato se odlično obnese pri pripravi tako svežih solat kot pri kuhanju zeljnih jedi in kisanju.

Krompir na tisoč in en način

Že kmalu na Sparove police prihaja slovenska sorta krompirja bistra. Prepoznamo ga po drobnejših do srednje debelih gomoljih. Meso je srednje čvrsto, ima odlično aromo brez neželenih priokusov in se običajno ne razkuha. Okusen je pečen, pražen, kuhan in pretlačen, zabeljen, gratiniran, v juhah, musakah, matevžu ... Odličen pa je tudi za ozimnico. Hranimo ga v temi pri temperaturi  nad 5 °C. Toda če nimamo primernega mesta za hrambo, ga raje kupujmo sproti. Za SPAR Kot nekoč so ga pridelali na kmetiji Burger, kjer je doma tradicija ohranjanja kakovostnih slovenskih sort krompirja.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE