Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Jure Eržen/Delo
Foto: Jure Eržen/Delo

Ikea v Ljubljani predvidoma leta 2018

Švedski pohištveni velikan Ikea upa, da bo začel trgovino v Ljubljani graditi leta 2017, končal pa leta 2018. Vrednost investicije bi lahko dosegla okoli 90 milijonov evrov. S projektom se priložnost odpira tudi za dobavitelje, vendar v Ikeii opozarjajo, da potrebujejo velike količine proizvodov, pomemben dejavnik pa so tudi stroški.

V Ikei glede na izkušnje iz drugih podobnih projektov pričakujejo, da bo gradnja trgovine v trgovskem centru BTC trajala približno leto dni. Trenutno se ukvarjajo z urbanističnimi in lastniškimi vprašanji, povezanimi z zemljišči, potrebnimi za gradnjo, postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja pa se bo začel ob izpolnitvi vseh pogojev iz memoranduma o soglasju, ki so ga v lani sklenili z Mestno občino Ljubljana, so za STA pojasnili v Ikei.

Trenutno še ne morejo govoriti o natančni vrednosti projekta, ocenjujejo pa, da bo celotna vrednost investicije v Ljubljani skupaj dosegla približno 90 milijonov evrov. Natančni stroški gradnje bodo znani, ko bo zaključen razpis za glavnega izvajalca del, prav tako še ni točno določena cena za infrastrukturo. O tem trenutno potekajo pogovori z odgovornimi organi.

V Ikeini trgovini bodo zaposlili približno 300 ljudi, posredno pa bo nudila še več zaposlitev. Priložnost bodo dobili tudi nekateri slovenski dobavitelji: "Nekatera slovenska podjetja z Ikeo že sodelujejo kot dobavitelji. Ali se bo to sodelovanje v prihodnje, ko bo trgovina že odprta, še okrepilo, bo znano šele v prihodnosti. Ikea po svetu uporablja tako lokalno proizvodnjo kot tudi proizvodnjo, ki je sposobna dobavljati povsod po svetu. Lokalni dobavitelji predstavljajo določeno prednost, vendar Ikea po drugi strani potrebuje velike količine proizvodov," so zapisali.

K. Ž./STA