Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

ZAPS: Dlje kot bomo z reformo zakonodaje odlašali, večja bo škoda

Po Zboru za oživitev in razvoj slovenskega gradbeništva (ZORG), ki je v začetku tedna na tiskovni konferenci izrazil ostro nasprotovanje predlaganemu gradbenemu zakonu, ki bo v javni obravnavi še do 20. januarja, je te dni izjavo v javnost poslala tudi Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS). Kot so zapisali, načelno podpirajo osnutke prostorske in gradbene zakonodaje ter zakona o pooblaščenih arhitektih in inženirjih, rešitve so pravilno nastavljene, a jih je po njihovem mnenju potrebno še dodelati.

»Vse arhitekturne in inženirske stroke smo se strinjale pri izhodiščih za pripravo nove zakonodaje, kar je potrjeno v dokumentu Kultura prostora, ki je rezultat partnerskega združenja Odgovorno do prostora. Ko pa so se izhodiščna načela spremenila v zakonske člene, jih predstavniki različnih strokovnih združenj beremo in razumemo vsak po svoje. Javna obravnava je že rezultat določenega strokovnega konsenza in je namenjena predvsem drugim deležnikom, da povedo svoja stališča pred vladno in parlamentarno obravnavo. Široki javni razpravi ne nasprotujemo, celo predlagamo podaljšanje, da bi prišli do usklajenih rešitev,« so zapisali v svoji izjavi.

Prepričani so, da je reforma prostorske in gradbene zakonodaje nujno potrebna, predlagane rešitve pa so primerljive z dobrimi praksami po Evropi. »Dlje kot bomo z reformo zakonodaje odlašali, večja bo škoda za gradbeno dejavnost, investitorje, izvajalce, stroko in državo,« menijo na ZAPS-u.

»Red na prostorskem, arhitekturnem in gradbenem področju pomeni tudi zakonsko ureditev dejavnosti v skladu s poklicnimi kompetencami. Zato v ZAPS predlagamo, da se natančno opredelijo poklicne naloge in odgovornosti stroke. Določena področja so med strokami deljena glede na poklicne kompetence. Na področju arhitekture pa si ne predstavljamo strokovne neodvisnosti na način, da lahko trguješ, izvajaš in obenem neodvisno projektiraš. Če so taka pravila prestroga za druge poklice, potem v ZAPS podpiramo dve različni stopnji regulacij, kot je običajno tudi v večini drugih držav EU.«

Predstavniki zbornice poleg tega tudi opozarjajo, da je bilo v dosedanji medijski razpravi o spremembah prostorske in gradbene zakonodaje veliko zavajanja in demagogije.  »Na primer, da v praksi ni težav s pridobivanjem gradbenih dovoljenj, da predlagani koncept ZGOdbeni primeren za zahtevne objekte ali infrastrukturo, da smo arhitekti v posebnem superiornem položaju in podobno.« Kot zatrjujejo, nič od tega ni bilo podkrepljeno s konkretnimi argumenti, imajo pa številne konkretne primere, da je postalo pridobivanje gradbenega dovoljenja že za majhno stavbo velik problem. »Kot stroka nikakor ne želimo dominirati, želimo pa primerljiv položaj z arhitekturno stroko v tujini, saj kot generalisti glede na našo platformo znanj obvladamo kompleksnost vodenja projektiranja in vodenja gradnje zgolj pri stavbah, seveda vedno ob tehnični pomoči ekipe drugih strokovnjakov, tako kot predvideva osnutek gradbenega zakona. V ZAPS želimo spodbuditi dobro prakso po vzoru tujih držav, kjer je odgovornost posameznika točno opredeljena glede na kompetenčno področje njegove stroke,« so še zapisali.

K. Ž.