Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Po podatkih državnega statističnega urada so gradbena podjetja lani v Sloveniji opravila za 1,61 milijarde evrov gradbenih del, kar je za 14 odstotkov manj kot predlani. - Foto: Shutterstock
Po podatkih državnega statističnega urada so gradbena podjetja lani v Sloveniji opravila za 1,61 milijarde evrov gradbenih del, kar je za 14 odstotkov manj kot predlani. - Foto: Shutterstock

Vrednost opravljenih gradbenih del lani nižja za 14 odstotkov

Gradbena podjetja so lani v Sloveniji opravila za 1,61 milijarde evrov gradbenih del, kar je za 14 odstotkov manj kot predlani. Na stavbah so opravila za 742 milijonov evrov gradbenih del ali za dva odstotka več, na gradbenih inženirskih objektih pa za 867 milijonov evrov ali za 25 odstotkov manj.

Po podatkih državnega statističnega urada je bila vrednost opravljenih gradbenih del, katerih investitorji so bile pravne osebe, za 17 odstotkov nižja kot predlani. Vrednost del, katerih investitorji so bile fizične osebe, pa je bila za 18 odstotkov višja.

Pravne osebe so največji del sredstev investirale v gradnjo objektov prometne infrastrukture, in sicer 489 milijonov evrov ali 28 odstotkov manj kot predlani. Fizične osebe pa so največji del sredstev vložile v gradnjo stanovanjskih stavb, in sicer 162 milijonov evrov ali 19 odstotkov več.

Lani je bila vrednost del na stanovanjskih stavbah višja za deset odstotkov, na nestanovanjskih stavbah pa za dva odstotka nižja. Vrednost del na enostanovanjskih stavbah je bila višja za 14 odstotkov, na večstanovanjskih stavbah za deset odstotkov, medtem ko je bila na stavbah za posebne družbene skupine za 21 odstotkov nižja.

Med gradbenimi inženirskimi objekti so največ del, v vrednosti 491 milijonov evrov, opravili na objektih prometne infrastrukture. Za šest odstotkov več kot predlani so jih gradbena podjetja opravila na industrijskih gradbenih kompleksih.

Na objektih prometne infrastrukture so jih lani opravila za 28 odstotkov manj, na cevovodih, komunikacijskih omrežjih in elektroenergetskih vodih za 27 odstotkov manj, na drugih gradbenih inženirskih objektih pa za šest odstotkov manj kot predlani.