Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Tadej Regent/Delo
Foto: Tadej Regent/Delo

Vrednost gradbenih del v Sloveniji lani navzdol

Vrednost gradbenih del v Sloveniji je bila lani za 17,7 odstotka nižja kot leta 2015, kar je posledica nižje vrednosti del na gradbenih inženirskih objektih. Vrednost gradbenih del se je decembra na mesečni ravni znižala za 0,5 odstotka, na letni pa zvišala za 9,1 odstotka, je objavil statistični urad.

Vrednost gradbenih del na gradbenih inženirskih objektih je bila v celotnem lanskem letu za 24,7 odstotka nižja kot leta 2015, medtem ko se je na stavbah zvišala za 2,4 odstotka.

Samo v decembru se je vrednost gradbenih del na gradbenih inženirskih objektih v primerjavi z novembrom znižala za šest odstotkov, v primerjavi z decembrom 2015 pa za 2,1 odstotka.

Medtem se je vrednost gradbenih del na stavbah decembra na mesečni ravni zvišala za 9,7 odstotka, na letni ravni pa je bila rast 36,9-odstotna.

V primerjavi s povprečjem leta 2010 pa je bila decembrska vrednost gradbenihdel nižja za 41,9 odstotka. Vrednost del na stavbah je bila nižja za 50,5 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 36,8 odstotka.

K. Ž./STA