Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
V aprilu se je znižala tako vrednost gradbenih del na stavbah kot tudi na gradbenih inženirskih objektih. - Foto: Igor Modic/dokumentacija Dela
V aprilu se je znižala tako vrednost gradbenih del na stavbah kot tudi na gradbenih inženirskih objektih. - Foto: Igor Modic/dokumentacija Dela

Vrednost gradbenih del aprila nekoliko navzdol

Vrednost opravljenih gradbenih del se je aprila nekoliko znižala glede na marec, a precej zvišala glede na lanski april, kažejo podatki državnega statističnega urada. Znižala se je tako vrednost gradbenih del na stavbah kot tudi na gradbenih inženirskih objektih.

Vrednost v aprilu opravljenih gradbenih del je bila za 0,1 odstotka nižja od vrednosti gradbenih del, opravljenih v marcu. V primerjavi s prejšnjim mesecem se je tako – po zvišanjih v zadnjih dveh zaporednih mesecih – nekoliko znižala. Vrednost gradbenih del na stavbah je bila nižja za 3,9 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 0,7 odstotka. V aprilu je bilo sicer izdanih za devet odstotkov manj dovoljenj za gradnjo stavb kot v marcu, površina načrtovanih stavb je bila manjša za 36 odstotkov.

Na letni ravni je bila vrednost gradbenih del aprila višja za 27,7 odstotka. Vrednost teh del na stavbah je bila tokrat višja za 50,8 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 19,3 odstotka.

Vrednost gradbenih del, opravljenih v prvih štirih mesecih letos, je bila v primerjavi z enakim obdobjem lani višja za 22,3 odstotka. Vrednost teh del na stavbah je bila tokrat višja za 40,6 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 16,5 odstotka.

Od povprečja za leto 2010 pa je bila vrednost gradbenih del za 33,1 odstotka nižja, in sicer na obeh vrstah objektov: na stavbah za 46,9 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 22,6 odstotka. Kot so ob tem še sporočili iz statističnega urada, so bili gradbeni stroški za nova stanovanja v prvem četrtletju letos glede na prejšnje četrtletje višji za 1,3 odstotka. Glede na prvo četrtletje lani so bili višji za 4,8 odstotka, glede na povprečje za leto 2010 pa so bili višji za 5,5 odstotka.

Stroški dela pri gradnji novih stanovanj so bili v prvem letošnjem četrtletju glede na prejšnje četrtletje višji tretjič zapored, tokrat za 0,8 odstotka. Glede na prvo lansko četrtletje so bili višji za 6,9 odstotka, glede na povprečje za leto 2010 pa za 2,6 odstotka.

Prav tako so bili glede na prejšnje četrtletje že četrtič zapored višji stroški gradbenega materiala – zvišali so se za 1,7 odstotka. Glede na prvo četrtletje 2016 so bili višji za 3,4 odstotka, glede na povprečje za leto 2010 pa za osem odstotkov.

K. Ž./STA