Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Projekt Restaura: z javno-zasebnimi partnerstvi do revitalizacije zgodovinskih stavb

Mestna občina Nova Gorica, Fakulteta za poslovne vede in Zgodovinski inštitut Milka Kosa ZRC SAZU so se pridružili evropskemu javnemu projektu Restaura, katerega glavni cilj je spodbuditi učinkovito rabo shem javno-zasebnega partnerstva pri revitalizaciji zgodovinskih stavb v srednjeevropskih državah.

Projekt se bo izvajal do maja 2019, sodelujoči pa si bodo v tem času prizadevali identificirati, preveriti in promovirati dobre prakse javno-zasebnega partnerstva na primeru zgodovinskih mest in stavb. »Ob omejenih javnih proračunih lahko ta mehanizem prispeva k ohranjanju slovenske in srednjeevropske materialne kulturne dediščine. V okviru projekta se razvijajo strategije, akcijski načrti, pilotne akciji, delavnice za javni sektor itd., s čimer bi radi zagotovili ohranjanje in valorizacijo kulturne dediščine v javno-zasebnem partnerstvu,« so povedali pristojni za projekt Restaura.

Projektu so se pridružili še Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Slovenska škofovska konferenca ter Nadškofija Ljubljana.

V večini evropskih držav primanjkuje sredstev za ohranjanje kulturne dediščine. Pomanjkanje je še zlasti občutiti v srednji Evropi, kjer je nemalo stavb, pa tudi celih območij prepuščenih neusmiljenemu zobu časa. Pri Restauri, ki teče že od leta 2016, sodelujejo tudi partnerji s Poljske, Hrvaške in Slovaške, torej iz držav, kjer je veliko zgodovinskih stavb v slabem materialnem stanju in kjer je uporaba omenjenih shem zaradi različnih vzrokov še slabo razvita.