Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Blaž Samec/Delo
Foto: Blaž Samec/Delo

Gradbeništvo: Slovenija marca z največjim letnim zvišanjem

Obseg gradbenih del se je marca glede na februar v EU znižal za 0,8 odstotka, v območju evra pa za 1,1 odstotka. Gradbeništvo je na letni ravni v EU beležilo 3,7-odstotno rast, v območju evra pa 3,6-odstotno. Slovenija beleži največje zvišanje na letni ravni, je objavil evropski statistični urad Eurostat.

Obseg gradbenih del se je februarja po popravljenih podatkih v EU povečal za 3,9 odstotka, v območju z evrom pa za 5,5 odstotka.

Zmanjšanje obsega gradbenih del v območju evra statistiki pripisujejo padcu gradbenih del na stavbah za 1,7 odstotka, na drugi strani pa se je obseg gradbenih inženirskih del zvišal za 1,1 odstotka. Padec v EU pa je posledica padca gradbenih del na stavbah za 0,8 odstotka, gradbena inženirska dela pa so se povečala za 0,7 odstotka.

Med državami članicami so največji padec beležile Francija (-5,1 odstotka), Švedska (-4,5 odstotka) in Portugalska (-2 odstotka), največje povečanje pa je beležila Poljska (+9,7 odstotka), sledijo Slovenija (+6,5 odstotka), Slovaška (+3,6 odstotka) in Madžarska (+3,4 odstotka).

Na letni ravni se je v območju evra obseg gradbenih del na stavbah zvišal za 2,7 odstotka, gradbenih inženirskih del pa za 6,8 odstotka. V osemindvajseterici se je medtem obseg gradbenih del na stavbah povečal za 3,7 odstotka, obseg gradbenih inženirskih del pa se je povečal za 3,3 odstotka.

Med državami članicami je glede na marec lani največjo rast zabeležila Slovenija z 41,5 odstotka. Sledijo Madžarska (+33,2 odstotka) in Poljska (+13 odstotkov). Padec pa so zabeležili v Španiji (-5,0 odstotkov) in v Romuniji (-1,0 odstotek).

K. Ž./STA