Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Tomi Lombar/Delo
Foto: Tomi Lombar/Delo

Slovenija januarja z največjim mesečnim padcem gradbeništva v EU

Obseg gradbenih del v območju evra je januarja v primerjavi z decembrom upadel za 2,3 odstotka, v EU pa za 1,5 odstotka, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat. Na letni ravni je bil padec 6,2- oz. 3,3-odstoten. Slovenija je na mesečni ravni beležila največji padec obsega gradbenih del v EU, saj je bil manjši za 12,3 odstotka.

Obseg del na gradbenih inženirskih objektih se je januarja na mesečni ravni v območju z evrom zmanjšal za 7,7 odstotka, EU pa za 1,5 odstotka. Dela na stavbah so upadla za 1,4 oz. 0,7 odstotka.

Med državami članicami je obseg gradbenih del na mesečni ravni najbolj upadel v Sloveniji, ki so ji sledile Belgija (-4,6 odstotka), Španija (-3,8 odstotka) in Francija (-3,5 odstotka). Največjo rast so imele Romunija (+5,1 odstotka), Madžarska (+4,6 odstotka) in Slovaška (+3,3 odstotka).

Na letni ravni je januarja obseg del na gradbenih inženirskih objektih upadel za 8,2 odstotka, medtem ko je v EU zdrsnil za 3,3 odstotka. Dela na stavbah so v primerjavi z januarjem 2016 upadla za 5,9 oz. 2,8 odstotka.

Med državami članicami so največji padec obsega gradbenih del na letni ravni beležile Belgija (-18 odstotkov), Slovaška (-17,2 odstotka), Španija (-13,1 odstotka) in Bolgarija (-10,3 odstotka), največjo rast pa Madžarska (+18,3 odstotka) in Švedska (+10 odstotkov). V Sloveniji se je na letni ravni januarja obseg gradbenih del zmanjšal za 5,7 odstotka.

K. Ž./STA