Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Roman Šipić/Delo
Foto: Roman Šipić/Delo

Gradbeništvo januarja v območju evra z rastjo

Obseg gradbenih del v območju evra se je januarja na mesečni ravni okrepil za 3,6 odstotka, v EU pa za 1,6 odstotka. Na letni ravni je bila rast šest- oz. 4,4-odstotna, kažejo te dni objavljeni podatki evropskega statističnega urada Eurostat. Na letni ravni je največji, 23,4-odstotni padec, utrpelo slovensko gradbeništvo.

Kot je včeraj objavil evropski statistični urad Eurostat, je decembra obseg gradbenih del na mesečni ravni v območju evra upadel za 0,7 odstotka, v uniji pa za 0,1 odstotka.

Januarja je na mesečni ravni v območju evra obseg gradbenih inženirskih del narasel za 1,7 odstotka, gradnje stavb pa so narasle za 4,1 odstotka.

Med državami, za katere je evropski statistični urad imel podatke, so največjo rast beležile Francija (+7,3 odstotka), Nemčija (+7 odstotkov) in Španija (+2,6 odstotka), največje padce pa Madžarska (-13 odstotkov), Romunija (-6,4 odstotka) in Slovaška (-6,2 odstotka). Slovenija je januarja na mesečni ravni beležila 1,1-odstotno rast.

Na letni ravni pa je obseg gradnje stavb v območju evra narasel za 7,1 odstotka, obseg gradbenih inženirskih del pa za 1,4 odstotka.

Največjo rast so beležile Španija (+20,3 odstotka), Švedska (+18 odstotkov) in Slovaška (+16,4 odstotka), največje padce pa Slovenija (-23,4 odstotka), Madžarska (-20,2 odstotka) in Bolgarija (-10,7 odstotka).

K. Ž./STA