Test samočistilnih vgradnih pečic: Za dostopno ceno dobite kakovostno pečico

Na mednarodnem testu so potrošniške organizacije tokrat soočile 20 vgradnih pečic s pirolizo, sedem smo jih našli tudi v slovenskih trgovinah. Vse pečice na testu sodijo v najvišji energijski razred A in imajo samodejno čiščenje notranjosti pečice s pomočjo visoke temperature (piroliza). A na testu niso preverili le učinkovitosti pirolize, pogledali so tudi kako pečice opravijo svojo osnovo funkcijo - spekli so piščanca, toast in piškote. Med pečicami, dostopnimi v Sloveniji, se je ponovno izkazalo, da cena ne odraža kakovosti. Najcenejša pečica, zanjo bi odšteli 519 evrov, je na testu resda dobila najslabšo oceno, a zmagala je le nekoliko dražja pečica, za katero boste odšteli 599 evrov. Za najdražjo na testu, ki je bila ocenjena le z oceno povprečno, pa bi odšteli kar 1050 evrov.

Kaj je piroliza, kako deluje?

Piroliza je ime za sistem samodejnega čiščenja notranjosti pečice s pomočjo visoke temperature. Pečica se segreje na temperaturo okrog 500°C, pri kateri ostanki hrane in madeži zoglenijo, pepel pa pade na dno pečice. Zaradi varnosti se pečica med postopkom čiščenja samodejno zaklene. Po končanem čiščenju moramo le še z mokro gobico odstraniti pepel.

Gospodinje so nekoč samo sanjale o tem, da bi se pečica očistila kar sama, danes pa lahko tako pečico kupimo. »Na testu samočistilnih vgradnih pečic smo seveda poleg kakovosti pečenja preverili tudi učinkovitost samočistilnega sistema, tako imenovane pirolize, pozorni pa smo bili tudi na uporabnost pečice,« je povedala Dušica Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Modeli se med seboj precej razlikujejo, ne le po kakovosti, ampak tudi glede uporabnosti, števila posebnih programov in prostornosti. Čeprav so zunanje mere vseh pečic zaradi zahtev vgradnje skoraj povsem enake, se pečice po prostornosti v notranjosti precej razlikujejo«.

Glasnost, poraba energije in varnost

Na ZPS pa so bili pozorni tudi na glasnost, porabo energije in varnost. Za boljšo toplotno izolacijo ima večina na vratih po štiri plasti stekla, določeni modeli pa le trojno zasteklitev. »Kakovost zasteklitve je izjemnega pomena, saj se v primeru slabše toplotne
izolacije steklo lahko močno segreje. Na testu smo bili pozorni, kako vroči so na dotik vrata, ročaj, plošča in gumbi za upravljanje. To smo ugotavljali s tremi meritvami: po 60 minutah klasičnega delovanja pri 200 °C, po 30 minutah delovanja žara in po eni uri pirolitičnega čiščenja. Pri prvem preizkusu pri nobeni od pečic ni bilo težav, pri uporabi žara pa je pri eni izmed pečic temperatura na ohišju pod ročajem vrat že presegla s standardom dovoljeno mejo, še bolj vroče pa je bilo steklo vrat (70 °C). Pri izvajanju pirolize smo pri večini pečic na steklu na vratih izmerili 50 do 63 °C, medtem ko smo pri enem modelu namerili celo 129 °C. To pa predstavlja tveganje, da se lahko uporabnik med čiščenjem opeče. Zato morajo biti starši predvsem manjših otrok ob nakupu pečice tudi pozorni na kakovost toplotne izolacije«, opozarja Dušica Breskvar.

Piščanec, toast in piškoti

Pri peki nobena od pečic ni dobila odlične ocene, a tudi izrazito slabe ocene na testu ni bilo. »Na način, ki ga priporoča proizvajalec, smo v pečici pripravili pečenega piščanca, spekli piškote in opekli toast. Najzahtevnejši je bil zagotovo preizkus pečenja piškotov in razlike med pečicami so bile pri tem največje. Piškote smo pekli z vročim zrakom v dveh pekačih hkrati (na dveh ravneh) in ocenjevali enakomernost zapečenosti. Piškoti so se dobro spekli le v dveh pečicah,« je predstavila rezultate Dušica Breskvar.

Glede na to, da je nakup pečice dolgoročen, na ZPS svetujejo, da si za nakup vzamete čas in preverite tudi rezultate neodvisnega potrošniškega testiranja.

Obširnejše rezultate testiranja najdete v januarski številki revije VIP ali na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE