Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Stringer/Reuters
Foto: Stringer/Reuters

EU namerava odpraviti ovire za kitajske panele

Iz Bruslja so sporočili, da namerava EU odpraviti uvozne ovire za kitajske fotovoltaične panele in sončne celice. Gre za del odziva na protekcionistično politiko ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki so se ji mnoge države zoperstavile z vzpostavljanjem še tesnejših medsebojnih gospodarskih vezi.

"Nedvomno imamo pravico zaščititi svojo industrijo, a moramo istočasno misliti tudi na podjetja, ki te izdelke uvažajo," je dejal podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. Po njegovih besedah gre za podjetja, ki zagotavljajo na tisoče delovnih mest in predstavljajo ključni element v industriji obnovljivih virov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komisija bo predlog o odpravi ovir zdaj posredovala državam članicam, ki morajo imeti po Timmermansovih besedah "dovolj časa za prilagoditev novim razmeram".

EU je decembra 2013 uvedla protidampinške in izravnalne dajatve na kristalsilicijeve module in celice kitajskega porekla, hkrati so bile določene minimalne uvozne cene in kvote na letni ravni.

Nanjo so se nato usuli očitki - med drugim s strani evropskega združenja podjetij s področja fotovoltaike in sončnih elektrarn SolarPower Europe - češ da s tem le škoduje evropski fotovoltaični industriji.

Kot so lani poleti opozorili tudi v Združenju slovenske fotovoltaike, minimalne uvozne cene in dajatve zvišujejo ceno investicij v sončne elektrarne. S tem se podaljšuje čas povračila naložb in potreba po finančni podpori za naložbe v sončno energijo.

K. Ž./STA