Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Mavric Pivk/dokumentacija Dela
Foto: Mavric Pivk/dokumentacija Dela

Oživljamo Gradbeno svetovalnico

Na naši spletni strani oživljamo Gradbeno svetovalnico. V rubriki ste lahko ves čas doslej sicer listali med odgovori strokovnjakov na vprašanja, povezana z gradnjo, obnovo, ogrevanjem in podobnim, odslej pa lahko v s klikom na gumb v spletni aplikaciji ponovno zastavljate vprašanja. Nanja bodo odgovarjali strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK iz Ljubljane.

Do Gradbene svetovalnice pridete na zavihku naše spletne strani Svetujemo (desno zgoraj). Večino problemov, ki tarejo lastnike ali najemnike stanovanjskih objektov, je mogoče razporediti v eno izmed spodnjih petih kategorij: Energijsko učinkovitost, Stavbni ovoj, Gradbena patologijo, Gradnjo in obnovo in ter Utrditev konstrukcije. Izbiro kategorije vam bo ponudil tudi obrazec, v katerega boste vpisali vprašanje.

Tako boste Energijsko učinkovitost izbrali tisti, ki vas zanimajo znižanje energijske porabe v domu, ogrevalni sistemi in energenti ali hlajenje. V kategorijo Stavbni ovoj sodijo izolacije stavbe proti terenu, toplotna izolacija fasade, izolacija strehe in zamenjava stavbnega pohištva, Gradbena patologija pa je povezana s preprečevanjem vleka vlage v stavbo iz terena, nabiranjem kondenza, pojavom plesni v prostorih, zamakanjem, algami na fasadi ipd. Kategorija Gradnja in obnova je povezana z načrtovanjem klasičnih, nizkoenergijskih, pasivnih ali skoraj ničenergijskih hiš na eni strani in celovito ali delno prenovo stanovanja ali hiše, v  kategoriji Utrditev konstrukcije pa bodo strokovnjaki pojasnjevali razloge za razpoke v hišah, svetovali, pri katerih obnovitvenih posegih potrebujete statično presojo, kako je z nosilnostjo ostrešij in podobno.

Seveda v Gradbeni svetovalnici od strokovnjakov ne morete pričakovati izdelave celovitih rešitev, glede na izkušnje, ki jih imajo, pa vam bodo lahko nakazali smernice in predlagali zaporedje potrebnih ukrepov za rešitev problema.

Pišite nam

Vprašanja za Gradbeno svetovalnico nam lahko zastavite neposredno na spletni strani, lahko pa nam jih tudi pošljete po navadni pošti na naslov Deloindom (pripis "Gradbena svetovalnica"), Dunajska 5, 1509 Ljubljana, ali po elektronski pošti na naslov deloindom@delo.si. Čim bolj natančno opišite težave, s katerimi se srečujete v svojem domu. Sporočite čim več konkretnih podatkov, zaželene so tudi fotografije in telefonska številka, na katero vas bodo strokovnjaki lahko poklicali, če bodo potrebovali dodatne informacije.

Julijana Bavčar