Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Natečaj: svetovanje pri načrtovanju obnove ali pasivne hiše

V sodelovanju s strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK bomo pred pomladjo sedmim bralcem s strokovnimi nasveti pomagali pri načrtovanju obnove družinske hiše ali stanovanja ter pri načrtovanju nove pasivne hiše. Do petka, 26. februarja, nam lahko na naslov Deloindom, Dunajska 5, 1509, ali na elektronski naslov deloindom@delo.si, obakrat s pripisom »Svetovanje pri sanaciji in gradnji« pošljete opis težave, ki bi jo radi odpravili, ali posegov, ki jih načrtujete v svojem domu. Zaželeno je, da k opisu priložite tudi fotografije obstoječega stanja, če gre za obnovo.

Odločili smo, se, da bomo probleme ali spremembe, ki jih načrtujete v svojem domu, razdelili v sedem skupin. V prvo bomo uvrstili primere, ki bodo zahtevali utrditev nosilne konstrukcije v stanovanjski hiši. Poseg je potreben pri načrtovanju celovite prenove, saj Slovenija leži na potresnem območju in je že zaradi tega treba načrtovati protipotresno utrditev, tudi če se še niso pojavile večje razpoke na stavbi. V drugi skupini bodo težave z vdiranjem kapilarne vlage iz terena v nosilno zidovje in druge konstrukcijske elemente, kar povzroča propadanje nosilnega sistema, medtem ko se bomo v tretji posvetili težavam z algami, vlago in plesnijo, ki nastajajo v bivalnih prostorih ali na fasadi zaradi neustrezne toplotne zaščite fasade. V četrto skupino bomo uvrstili tiste, ki se boste odločali za zamenjavo ogrevalnega sistema s sodobnejšim, v peto pa energijsko sanacijo toplotnega ovoja družinske hiše. Ta zajema usklajeno zaporedje ukrepov, s katerimi stavbi izboljšamo energijsko učinkovitost oz. zmanjšamo toplotne izgube (gre za zamenjavo stavbnega pohištva, izvedbo toplotne izolacije na fasadi, stropovih in strehi). V šesto skupino bomo uvrstili vprašanja, pri katerih vam bodo strokovnjaki svetovali, kako se čim bolj optimalno lotiti celovite energijske prenove obstoječe enodružinske hiše, v sedmo pa primere, pri katerih vam bodo svetovali, kako energijsko in ekonomsko optimizirati načrtovanje nove pasivne enodružinske hiše. Natančnejši opis problemov oz. posegov v okviru opisanih skupin ter dodatno gradivo, ki ga je treba priložiti k opisu, si lahko ogledate v prispevku pojasnila k natečaju Svetovanje pri sanaciji in gradnji.

Iz vsake skupine bomo v sodelovanju s strokovnjaki izbrali najbolj značilen in razširjen problem in lastnika hiše ali stanovanja kmalu po koncu razpisa obiskali, med ogledom natančno proučili težavo, v nadaljevanju pa pripravili predlog za prenovo. Svetovalni primer, povezan z načrtovanjem nove pasivne hiše, razumljivo, ne bo povezan z obiskom na terenu, a se bodo svetovalci z graditeljem osebno sredčali. Vseh sedem primerov bomo predstavili v pomladnih številkah Dela in dom, večino v okviru Gradbene priloge 20. aprila. Prijave naj poleg opisa težave, fotografij obstoječega stanja vsebujejo kontaktne in osebne podatke pošiljatelja (ime, priimek, polni naslov, kontaktna telefonska številka ali elektronski naslov) ter lokacijo objekta.

Uredništvo

  • Jožica Jelen 18.01.2016 reply

    ali se lahko prijavi tudi za staro hiši ki je iz ilovice imam namreč problem z vlago

  • Uredništvo Deloindom 18.01.2016 reply

    Spoštovani, prijavite lahko tudi ilovnato hišo. Podrobno opišite svoj problem, nato pa bodo strokovnjaki gradbenega inštituta presodili, v katero od petih skupin sodi vaš primer. Hvala za razumevanje in lep pozdrav.