Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

V hrvaškem nacionalnem parku Krka postavili solarna drevesa

Obiskovalci hrvaškega nacionalnega parka Krka v Dalmaciji bodo lahko polnili svoje mobilne telefone na treh solarnih drevesih, ki so jih postavili na vhodu v park in pri znanem skradinskem slapu.

Direktor parka Krešimir Šakić je poudaril, da so solarna drevesa postavili v najbolj obiskanih delih vse bolj priljubljenega hrvaškega nacionalnega parka blizu Šibenika. Vrednost investicije znaša približno 26.300 evrov.

"Gre za izdelek, ki povezuje obnovljive vire energije ter omogoča obiskovalcem polnjenje mobilnih telefonov in počitek na klopi ob drevesu. K drevesu lahko priklenejo tudi kolo", je pojasnil Šakić.

Solarna drevesa so izdelali v Šibeniku namensko za nacionalni park, ki se razteza na več kot 100 kvadratnih kilometrih ob rekah Krka in Čikola.

Poleg ekološkega pomena in praktične uporabnosti naj bi postala tudi točka za pogovore in srečanja v parku, je povedal eden od oblikovalcev solarnih dreves Antonio Šunjerga.

Poudaril je, da bodo obiskovalci lahko polnili svoje mobitele z lastnimi kabli ali s kabli, ki jih ponujajo ob solarnem drevesu, polnjenje pa bo možno tudi ob oblačnem vremenu. Pričakuje, da bodo solarna drevesa postavili tudi drugod na Hrvaškem.

Nacionalni park Krka je letos do začetka oktobra sprejel več kot milijon obiskovalcev, medtem ko ga je lani obiskalo nekaj več kot 950.000 ljudi.

K. Ž./STA