Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Gašper Boncelj
Foto: Gašper Boncelj

Norveška lani z najvišjim deležem zelenih avtomobilov na svetu

Na Norveškem so avtomobili z ničelnimi izpusti lani predstavljali 17,1 odstotka vseh novih registracij, kar je največ, odkar so ti na voljo, in največ na svetu, so prejšnji teden razkrili podatki norveške zveze za električne avtomobile. "Še nikoli ni bil tržni delež električnih avtov tako visok kot leta 2015," je poudarila Christina Bu iz zveze.

Po podatkih informacijskega sveta za cestni promet so v skandinavski državi lani na novo registrirali skoraj 26.000 avtov z ničelnimi izpusti - od tega devet, ki jih poganja vodik, ostali pa so bili električni. Vseh na novo registriranih osebnih vozil je bilo 150.700.

Najbolj prodajani električni modeli so bili Volkswagnov električni Golf, Tesla S, Nissanov Leaf, BMW i3 in Renault Zoe.

Leta 2014 je delež e-avtov na Norveškem dosegel 12,5 odstotka. Medtem so na sosednjem Švedskem zeleni avtomobili lani predstavljali štiriodstotni tržni delež, v Franciji pa je bilo zelenih avtov le 0,9 odstotka.

Norveška je primat na področju zelenega prevoza dosegla s številnimi olajšavami za kupce avtomobilov brez izpustov, medtem ko so navadni visoko obdavčeni.

Vlada namerava olajšave postopoma zmanjšati, saj so izjemno drage, a Bujeva vztraja, da jih morajo obdržati, saj "trg električnih avtomobilov še ni sposoben preživeti brez subvencij".

K. Ž./STA