Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Igor Zaplatil/Delo
Foto: Igor Zaplatil/Delo

Na voljo nove spodbude za naložbe v obnovljive vire in energijsko učinkovitost

Eko sklad je v petek objavil javni poziv za dodeljevanje nepovratnih sredstev za nove naložbe v rabo obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti v stanovanjskih stavbah. Skupno je na voljo 15,8 milijona evrov.

Kot so sporočili iz Eko sklada, je pri tem 1,8 milijona evrov sredstev iz Sklada za podnebne spremembe namenjenih spodbujanju naložb v ukrep vgradnje kurilne naprave na lesno biomaso za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe v starejših stanovanjskih stavbah na območjih občin, ki imajo sprejet odlok o načrtu za kakovost zraka in kjer skladno z občinskim aktom ali lokalnim energijskim konceptom ni določen drug prednostni način ogrevanja.

Medtem je en milijon evrov sredstev iz Sklada za podnebne spremembe namenjenih za višje spodbude nekaterim ukrepom pri obnovi starejših stanovanjskih stavb na območjih občin s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka.

Za razliko od lani so predmet javnega poziva nepovratne finančne spodbude občanom za rabo obnovljivih virov energije in večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb na celotnem območju Slovenije za nove naložbe, in v okviru istega javnega poziva tudi višje spodbude za nekatere nove naložbe v starejših stanovanjskih stavbah na območju občin Celje, Hrastnik, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo Mesto, Trbovlje in Zagorje ob Savi, ki so uvrščene v razred največje obremenjenosti in imajo sprejet odlok o načrtu za kakovost zraka.

Pogoji in kriteriji za ukrepe, ki so predmet spodbud, so določeni tako, da omogočajo pridobitev spodbude le za nakup in vgradnjo visoko učinkovite opreme in naprav ter kakovostnih materialov z ustrezno toplotno prehodnostjo oz. prevodnostjo, hkrati pa spodbujajo vgradnjo naravnih materialov.

Spodbude Eko sklada so bolj usmerjene in višje za obsežnejšo energijsko prenovo stavb. Tako so spodbude za izvedbo le enega ali dveh posamičnih ukrepov v eno in dvostanovanjskih stavbah oz. v posameznih stanovanjih nižje (do 20 odstotkov priznanih stroškov naložbe) v primerjavi s preteklimi leti (do 25 odstotkov priznanih stroškov naložbe).

Precej višje pa so v primeru obsežnejše obnove starejših stanovanjskih stavb, in sicer za izvedbo najmanj treh ukrepov hkrati. V tem primeru se izračunani znesek nepovratne finančne spodbude, kot je opredeljena za posamezni ukrep, poveča za polovico, a ne sme znašati več kot 30 odstotkov priznanih stroškov naložbe oz. ne več kot 50 odstotkov priznanih stroškov naložbe pri izvedbi določenih naložb na območjih občin s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka.

Eko sklad sicer občanom ponuja možnost najema ugodnega kredita in pridobitve nepovratnih sredstev za naložbe, ki izpolnjujejo vse pogoje javnega poziva za kreditiranje okoljskih naložb in javnega poziva za dodeljevanje nepovratnih sredstev.

K. Ž./STA