Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Light & building: energijsko učinkovite rešitve

Letošnji sejem Light & building v Frankfurtu še bolj kot tistega pred dvema letoma, ki ga je obiskalo več kot 180.000 ljudi, zaznamuje energijska učinkovitost. Novosti in rešitve na področju energijsko varčne in predvsem učinkovite razsvetljave in avtomatizacije stavb, ki si jih je še do petka, 20. aprila, mogoče ogledati na več kot 240.000 kvadratnih metrov velikem frankfurtskem sejmišču, temeljijo na čim bolj celoviti digitalizaciji celotne stavbe, katere glavni cilj je zmanjšanje porabe energije ob nezmanjšanem udobju za uporabnika.

Evropska unija državam članicam postavlja vedno ostrejše energijske standarde, s katerimi želi spodbuditi gradnjo energijsko učinkovitih stavb, ki se bodo oskrbovale z energijo, v celoti pridobljeno iz obnovljivih virov. Do leta 2021 naj bi bile tako vse nove stavbe ničenergijske. Ker količina energije, pridobljene iz obnovljivih virov, niha, naj bi bile stavbe opremljene z lastnimi generatorji, hranilniki energije, pametnimi sistemi in pripadajočo zaščitno tehnologijo ter inteligentno avtomatizacijo.

Pomembno je torej ne samo zmanjšati porabo energije v pametnih stavbah, ki sicer porabijo približno 40 odstotkov vse v svetu porabljene energije, ampak zagotoviti tudi njeno optimalno proizvodnjo, hrambo in povezavo s pametnim omrežjem. Na enem izmed zunanjih prostorov med dvoranami frankfurtskega sejmišča si je mogoče ogledati model stavbe z ravno streho, ki se oskrbuje s sončno in vetrno energijo. Presežno energijo, ki je stavba ne porabi, 'oddaja' bližnji polnilni postaji za električne avtomobile, ki jo sicer prekriva streha s fotovoltaičnimi paneli. Vsa tehnologija in komponente za avtomatizacijo, s katero je opremljena stavba, je sicer že na voljo na trgu. Namen razstave, ki jo je pripravil Frankfurtski sejem v sodelovanju z nemškim združenjem za električno industrijo in elektroniko, je pokazati, kako naj bi v prihodnosti pametno uporabljali in upravljali energijo.