Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

8. slovenski forum inovacij: Razstava inovativnih rešitev

Minuli teden je v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal vseslovenski poslovni dogodek na temo inovativnosti in podjetništva – 8. slovenski forum inovacij, ki ga je organizirala javna agencija Spirit Slovenija. Na njem si je bilo mogoče ogledati 47 najboljših inovacij, ki jih je izmed 127 prijavljenih izbrala nacionalna ocenjevalna komisija, vsem pa je skupno, da v ospredje postavljajo trajnostno rast in razvoj. Nas so zanimale predvsem tiste, ki so povezane s temami, o katerih pišemo v prilogi Deloindom.

Slovenski izumitelji so se že ob koncu 19. stoletja uveljavili z izumi v avtomobilski in letalski panogi, v zadnjih letih so se izkazali tudi na področju elektronike in informacijskih tehnologij, je poudaril Boštjan Skalar, v. d. direktorja javne agencije Spirit Slovenija, pod okriljem katere je potekala razstava najboljših slovenskih inovacij. Gre za pomembno vez med strokovno in splošno javnostjo, med podjetji oziroma podjetniki in uporabniki, ki so jim te rešitve namenjene. Sodelovanje na forumu pomembno pripomore k promociji inovacije, avtorjev in podjetja v javnosti, s tem pa tudi k sklepanju konkretnih poslov oziroma prodaji inovacije. Spodbudno je predvsem, poudarjajo na javni agenciji Spirit Slovenija, da inovatorji oziroma podjetja ostajajo inovativni – skoraj 80 odstotkov jih v letu po predstavitvi na forumu razvije vsaj eno novo zamisel.

Tudi letošnji forum inovacij, že osmi po vrsti, je potrdil, da smo Slovenci inovativen narod. Nacionalna ocenjevalna komisija pod vodstvom predsednika Matjaža B. Juriča je imela veliko dela, saj so podjetja, posamezniki, razvojno-raziskovalne inštitucije ter študenti in dijaki prijavili kar 127 inovacij. Med njimi, denimo, jih je bilo deset s področja gradbeništva in arhitekture ter pet s področ­ja ekologije.

Florian samodejno uravnava vlek dimnih plinov

Podjetje Atech elektronika je razvilo pamet­no napravo, ki samodejno uravnava vlek dimnih plinov v dimni cevi in tako poskrbi, da se z enako količino drv grejemo dlje časa. S florianom, kakor so v podjetju poimenovali inovacijo, ki je po odločitvi strokovne komisije dobila naziv najboljše inovacije na letošnjem forumu, se učinkovitost zgorevanja v kaminskih pečeh na drva poveča za 20 odstotkov, s tem pa se zmanjša izpust toplogrednih plinov. Izdelek, ki so ga sicer premierno predstavili spomladi na sejmu ISH v Frankfurtu, je nameščen na koncu dimne cevi, tik ob steni, deluje na elektriko (poraba je minimalna), loputo in ventilator v njegovi notranjosti pa uporabnik upravlja z daljinskim upravljalnikom, pojasni Sara Turk. Florian bo slovenskim kupcem predvidoma na voljo spomladi prihodnje leto, ko bodo opravili vsa testiranja in certificiranja na nemškem inštitutu. Zanj bo treba po besedah sogovornice odšteti od 250 do 300 evrov.

Sistem prezračevane fasade Armat

Inovacija, ki jo je podjetje Armat predstavilo minuli teden v Cankarjevem domu, je le del kompleksne ideje fasadnega sistema z integrirano klimatizacijo stavbe, ki temelji na izkoriščanju sončne energije, hkrati pa je oblikovno prilagojen naročniku. V prvi fazi so najprej razvili in izdelali nosilno podkonstrukcijo za prezračevano fasado, sestavljeno iz treh delov, ki preprečuje nastanek toplot­nih mostov in kondenzacijo v toplotnoizolativnem ovoju, pojasni Andrej Lovšin, avtor inovacije. Drugi del inovacije je povezan s samo montažo, saj so razvili način montaže fasadnih panelov po sistemu klik, kar pomeni, da jih ni treba vijačiti na podkonstrukcijo. Montaža je tako hitrejša in tudi cenejša, razdalja med paneli pa je lahko poljubna, od 3 do 30 milimetrov, pravi sogovornik. Prednost takšne montaže je tudi, da je mogoče poškodovan panel preprosto zamenjati, ne da bi poškodovali sosednje. Tretji del inovacije se nanaša na samo oblikovanje panelov – na njihovi površini je namreč mogoče ustvariti poljubne vzorce (za ta namen so razvili tudi blagovno znamko Art design). V naslednjih fazah razvoja sistema načrtujejo programsko podporo z aplikacijami za 3D-skeniranje stavb, ki bodo na voljo projektantom, ter programsko opremo, ki bo omogočila avtomatično generiranje podatkov, pridobljenih s 3D-skeniranjem stavb, za proizvodnjo panelov na napravah CNC in samo montažo. V zadnji fazi načrtujejo razvoj fasadnih panelov, ki bodo sončno energijo pretvarjali v toploto, s čimer bodo izkoristili topel zrak, ki kroži pod prezračevano fasado, sklene sogovornik.

Ecocell, električno ionsko ogrevalo brez emisij

Ionski bojler Ecocell, ki so ga razvili v podjet­ju Aurora 3M+, je na 8. slovenskem forumu inovacij dobil priznanje za najboljšo inovacijo start-up podjetja. Razvoj pretočnega grelnika vode, ki deluje po principu neposredne pretvorbe električne energije v toploto, je posledica želje ponuditi uporabnikom ekološko neoporečen, varen, varčen in učinkovit sistem ogrevanja, pravijo v podjetju. Njegova prednost je, da ne potrebuje dimnika in drugih inštalacij, le električno energijo, pojasni Marko Adžaga. Vgrajena pametna elektronika omogoča uporabniku prijazen nadzor delovanja na daljavo, tudi popravilo parametrov na daljavo, sistem je kompatibilen s pametnimi inštalacijami in primeren tako za novogradnje kot obstoječe stavbe. Izdelek še ni v prodaji, je pa že pridobil ustrezne certifikate pri Slovenskem inštitutu za kakovost in meroslovje, doda sogovornik.

Geosolarna energetska platforma

Podjetje Enertus je razvilo geosolarno energetsko platformo, samostojni energetski sistem za ogrevanje in hlajenje stavb. Gre za združitev zelene tehnologije sončnih kolektorjev in zemeljskih toplotnih izmenjevalnikov v enovit energetski sistem. Njegova glavna prednost je, da s pretakanjem toplote med sončnimi kolektorji, zemeljskimi izmenjevalniki in stavbo omogoča sezonsko shranjevanje sončne toplote v tleh, pojasni Andraž Ceket. Poleti tako v tleh shranjujemo presežno toploto, pozimi pa jo črpamo in uporabimo za ogrevanje stavbe. Platformo, ki je pravzaprav nekakšen hibrid med geotermalnim in solarnim sistemom, nameravajo spomladi prihodnje leto pilotno vgraditi v večji industrijski objekt, sicer pa jo je mogoče uporabiti pri obstoječih stavbah in novogradnjah, avtomobilskih nadstreških, rastlinjakih ali kot centralni ogrevalni sistem za skupino objektov.

Kritina Izoterm z vgrajenim prezračevalnim sistemom

Inovacija podjetja SVS Sistemi je edina kritina s prezračevalnim sistemom v Evropski uniji, kar potrjuje pridobljeni patent. Kritina je termoizolativna, zato pripomore k zmanjšanju rabe energije za ogrevanje in hlajenje, je vodoneprepustna, paroprepustna, visoko UV-odporna in ima vgrajen prezračevalni sistem. Kljub termoizolacijskemu sloju je izredno lahka (od 1,60 do 2,2 kg/m2), kar zmanjšuje ceno podkonstrukcije, pravijo v podjetju, primerna je tudi za namestitev na staro kritino, predvsem na ravne bitumenske strehe, s čimer se pri sanaciji izognemo stroškom za odkrivanje strehe in odvoz materiala.

Pametne značke v kmetijstvu

Inovator Blaž Germšek je na forumu inovacij predstavljal pametne značke za uporabo v kmetijstvu, ki z uporabo tehnologije RFID omogočajo spremljanje mikroklimatskih razmer, potrebnih za napovedovanje razvoja bolezni in škodljivcev. Lani so nekaj prototipov, opremljenih s tipali za vlago, svetlobo in temperaturo, namestili na jablane ter sprem­ljali natančnost merjenja podatkov, obnašanje značk in tipal v različnih vremenskih razmerah, zmogljivost brezžičnega prenosa podatkov in vzdržljivost baterij, pravi Germšek. Namen njegove inovacije je – poleg razvoja novih vezij mikročipov in tipal za potrebe napovedovanja optimalnih rokov obiranja plodov v različnih kmetijskih panogah – tudi racionalizirati rabo fitofarmacevtskih sredstev.