Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Jure Eržen/Delo
Foto: Jure Eržen/Delo

Zelena prestolnica Evrope oktober tematsko posveča lesu

Ljubljana vstopa v zadnje četrtletje zelenega leta. Mesec oktober bodo tematsko posvetili lesu, saj želijo na ljubljanski občini izpostaviti pomen gozda, lesa in zelenih površin za ohranjanje biotske raznovrstnosti ter za zdravo okolje za bivanje ljudi in živali. Pester program bodo pripravili tudi v četrtnih skupnostih Trnovo in Polje.

Kot so na Mestni občini Ljubljana (Mol) zapisali v sporočilu za javnost, ima gozd ključno vlogo pri blažitvi podnebnih sprememb in pri doseganju ciljev glede zmanjševanja emisij toplogrednih plinov. "Slovenija je izredno bogata z gozdovi, ki so poleg omenjenega okoljskega vidika lahko tudi vir številnih novih delovnih mest v lesni industriji," so izpostavili.

Kot vsak mesec, bo tudi oktober minil v znamenju vrste dogodkov, ki jih na občini v sodelovanju z različnimi izvajalci pripravljajo v Točki.Zate. pred mestno hišo.

S programom bodo začeli že danes, ko se bodo svoje aktivnosti na temo lesa in gozda predstavili krožki, ki delujejo v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje iz Sevnice. Predstavitev bo pospremila razstava lesenih svetil in okvirjev iz naplavljenega lesa, ki jo bo pripravil Javor Škerlj Vogelnik.

Že v torek bo v desnem atriju Mestne hiše odprtje razstave plakatov Izzivi gozda, ki so jo pripravili na Zavodu za gozdove Slovenije. Dan kasneje, 5. oktobra, bodo predavatelji oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani začeli z nizom predstavitev o drevesih. Predavanja se bodo nadaljevala skozi ves mesec, posebne delavnice bodo pripravili tudi za otroke.

Geološki zavod Slovenije bo medtem 12. oktobra organiziral delavnice o kamninah ter mineralih in fosilih, za zainteresirane pa bodo vsako polno uro med 10. in 16. uro pripravili še vodene geološke sprehode po središču mesta.

Vrsto tematskih delavnic pripravljajo tudi ljubljanske šole in vrtci, Mestna knjižnica Ljubljana ter Prirodoslovni muzej Slovenije. Med drugim bodo 11. oktobra lahko otroci na delavnici izdelovali družabne igre iz ostankov lesa.

V Točki.Zate. bo od 3. oktobra do 3. novembra potekalo tudi zbiranje rabljenih računalnikov, ki jih bodo organizatorji akcije obnovili in jih vrnili na trg.

V program zelene prestolnice so sicer aktivno vpete tudi ljubljanske četrtne skupnosti, vsaka izmed njih je po tri tedne namreč zelena ambasadorka, v tem času pa pripravijo pester program aktivnosti. Trenutna ambasadorka je Četrtna skupnost Trnovo, ki bo 10. oktobra štafeto predala Četrtni skupnosti Polje.

V slednji bodo v času svojega ambasadorstva predstavili podeželje na vzhodnem delu Ljubljane, dejavnosti tamkajšnjih društev, ki skrbijo za zdravo življenje, prikazali bodo vrtnarjenje za tiste, ki nimajo lastnega vrtička, izdelovali lutke ter dolbli buče za noč čarovnic, gospodinje pa bodo pripravljale domače kmečke dobrote.

K. Ž./STA