Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Jure Eržen/Delo
Foto: Jure Eržen/Delo

Za nakup električnega vozila do 7500 evrov spodbude

Eko sklad je v petek, 26. februarja, v uradnem listu objavil javna poziva za dodeljevanje nepovratnih sredstev za nova in predelana električna vozila občanom in pravnim osebam. Za pravne osebe sta na voljo dva milijona evrov, za občane pa 500.000 evrov nepovratnih sredstev. Višina pomoči je odvisna od kategorije vozila in znaša od 3000 do 7500 evrov.

Dodatna ugodnost za občane je možnost sočasnega najema ugodnega kredita in pridobitve nepovratnih sredstev za isto naložbo, ki izpolnjuje vse pogoje javnega poziva za kreditiranje okoljskih naložb in javnega poziva za dodeljevanje nepovratnih sredstev. Obrestna mera je trimesečni Euribor + 1,5 odstotka.

Nepovratna sredstva so namenjena za nakup novega vozila kategorije M1, N1, L7e ali L6e na električni pogon brez emisij CO2 na izpustu ter predelavo vozila v električno vozilo ali nakup vozila, predelanega v električno vozilo, tako da bo serijsko vgrajeni motor na notranje zgorevanje nadomeščen s pogonskim elektromotorjem, kategorije M1, N1, L7e ali L6e.

Poleg tega so spodbude namenjene za nakup novega priključnega hibridnega vozila (plug-in) ali novega vozila na električni pogon s podaljševalnikom dosega (range extender) z emisijami CO2 na izpustu manjšimi od 50g CO2/km, kategorije M1 ali N1.

Višina nepovratne finančne pomoči je odvisna od kategorije vozila. Tako subvencija za vozilo iz kategorije M1 znaša 7500 evrov, za vozilo kategorije N1 ali L7e 4500 evrov, za vozilo kategorije M1 ali N1 4500 evrov, za vozilo kategorije L6e pa 3000 evrov.

Natančnejše informacije o omenjenem javnem pozivu si lahko preberete na spletni strani Eko sklada.

K. Ž./STA