Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
V Evropi je okrog 3500 velikih kurilnih naprav, ki so so odgovorne za približno tretjino vseh onesnaževal, ki jih v zrak spušča industrija.  - Foto: Wikimedia
V Evropi je okrog 3500 velikih kurilnih naprav, ki so so odgovorne za približno tretjino vseh onesnaževal, ki jih v zrak spušča industrija. - Foto: Wikimedia

Strožji standardi za velike kurilne naprave do leta 2021

Z izvedbenim aktom, ki ga je Evropska komisija sprejela konec julija, so začeli veljati sklepi o najboljših razpoložljivih tehnikah za velike kurilne naprave, kot so elektrarne in toplarne na daljinsko ogrevanje s skupno vhodno močjo, večjo od 50 megavatov, ne glede na vrsto uporabljenega goriva. Strožji standardi naj bi bili izpolnjeni do sredine leta 2021.

V Evropi je okrog 3500 velikih kurilnih naprav, ki so so odgovorne za približno tretjino vseh onesnaževal, ki jih v zrak spušča industrija. Več kot 30 odstotkov državljanov EU je izpostavljenih ravnem onesnaževal v zraku, ki presegajo dovoljene evropske standarde, 90 odstotkov pa ravnem, ki presegajo smernice Svetovne zdravstvene organizacije. Posledično je onesnaženost zraka glavni okoljski vzrok prezgodnjih smrti v EU, saj prispeva k več kot 400.000 smrtim na leto.

Evropska komisija zato predlaga, da se v naslednjih štirih letih pregledajo okoljska dovoljenja za velike kurilne naprave, tako da bi bili do sredine leta 2021 zanje izpolnjeni strožji standardi EU. Gre za največje sektorske onesnaževalce v Uniji, zato so zanje potrebna stroškovno učinkovitejša in tehnično izvedljiva zmanjšanja emisij, poudarjajo v Bruslju.

V skladu z evropsko direktivo o industrijskih emisijah morajo države članice zagotoviti, da velike industrijske naprave delujejo v skladu z okoljskimi dovoljenji, ki pa morajo temeljiti na upoštevanju najboljših razpoložljivih tehnik. Te so okolju prijazne, gospodarsko izvedljive in tehnično preizkušene, oblikovale pa so jih države članice EU, industrija in nevladne okoljske organizacije v večletnih preglednih in temeljitih postopkih. Sprejetje omenjenih tehnik na evropski ravni pomaga državam pri tej nalogi in izenačuje pogoje po celotni EU.

Velike kurilne naprave so že 12. sektor, za katerega je Bruselj v okviru direktive o industrijskih emisijah oblikoval sklep o najboljših razpoložljivih tehnikah, so še sporočili iz Evropske komisije.