Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Z mikroplastiko je onesnažena tudi voda iz pipe

Voda iz pipe je onesnažena z mikroplastiko v različnih državah po svetu, razkriva raziskava, ki so jo izvedli znanstveniki po naročilu Orb Medie. V 83 odstotkih vzorcev vode iz pipe, ki so jih odvzeli vse od New Yorka do New Delhija, so odkrili mikroplastiko, kar sproža vprašanje, kakšne posledice lahko takšna onesnaženost pusti na zdravju človeštva.

Največjo stopnjo onesnaženosti z mikroplastiko so odkrili v Združenih državah Amerike. Vodo najslabše kakovosti so odkrili v stavbi ameriškega kongresa, na sedežu ameriške agencije za varstvo okolja in v Trumpovi stolpnici v New Yorku. Stopnjo onesnaženosti vode so cenili na 94-odstotno. Takoj za omenjenimi stavbami sta se uvrstila Libanon in Indija. Evropske države, med drugim Velika Britanija, Nemčija in Francija, so imele najnižjo stopnjo onesnaženosti, čeprav je bila tudi tam ocenjena na 72-odstotno.

Nova raziskava je pokazala, da onesnaženje z mikroplastiko ni omejeno zgolj na oceane. Ljudje pa mikroplastike ne uživamo samo preko morske hrane. »Glede na zbrane podatke opazovanja življenja v divjini, lahko potrdimo, da so posledice onesnaženja s plastiko vidne,« je dejala dr. Sherri Mason, strokovnjakinja za področje mikroplastike na State University of New York, ki je nadzirala raziskavo za Orb. »Če ima vpliv na naravo, kako smo potem lahko prepričani, da ne bo imela vpliva tudi na nas,« se je še vprašala.

Tudi manjša raziskava, ki so jo izvedli na Irskem junija letos, je pokazala, da je mikroplastika v številnih vzorcih, ki so jih vzeli iz pip z različnih koncev države. Dr. Anne Marie Mahon, ki je izpeljala omenjeno raziskavo, je poudarila, da so problematični tako majhni delčki plastike kot tudi kemikalije in bakterije, ki so v plastiki in na njej.

 

PREBERITE ŠE: Na Zemlji prečistimo le petino odpadnih voda