Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

V drugem četrtletju za gospodinjstva dražji plin in elektrika

Povprečna cena zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce v Sloveniji je bila v drugem četrtletju za en odstotek višja kot v prvem četrtletju. V istem obdobju se je povprečna cena električne energije za gospodinjske odjemalce zvišala za štiri odstotke, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.

Povprečna cena električne energije za gospodinjske odjemalce je v Sloveniji v drugem četrtletju znašala 0,16 evra na kilovatno uro (kWh), kar je štiri odstotke več kot v prvem četrtletju. Povprečna cena električne energije za negospodinjske odjemalce brez davka na dodano vrednost je v enakem obdobju dosegla 0,07 evra na kilovatno uro, kar je sedem odstotkov manj manj kot v prvem četrtletju.

Povprečna cena zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce se je na četrtletni ravni zvišala za en odstotek na 0,06 evra na kilovatno uro, medtem ko je povprečna cena zemeljskega plina za negospodinjske odjemalce brez davka na dodano vrednost upadla za sedem odstotkov na 0,03 evra na kilovatno uro.

Mednarodna primerjava cen električne energije za lansko drugo polletje sicer kaže, da je cena električne energije z vsemi davki za gospodinjske odjemalce v Sloveniji znašala 79 odstotkov povprečja v EU, cena brez DDV za negospodinjske odjemalce pa 73 odstotkov evropskega povprečja.

V istem obdobju je cena zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce z vsemi davki v Sloveniji dosegla 89 odstotkov povprečja v EU, cena brez DDV za negospodinjske odjemalce pa je evropsko povprečje presegla za osem odstotkov.

K. Ž./STA