Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Jure Eržen/Delo
Foto: Jure Eržen/Delo

Na voljo nova nepovratna sredstva Eko sklada

Eko sklad je v petkovem uradnem listu objavil nov javni poziv, namenjen dodeljevanju nepovratnih sredstev občanom za naprave za samooskrbo z električno energijo. Na voljo bodo tudi dodatna nepovratna sredstva občanom za električna vozila in občinam za gradnjo skoraj ničenergijskih stavb ter dodatna kreditna sredstva občanom za okoljske naložbe.

Za samooskrbo z električno energijo tri milijone sredstev

Javni poziv občanom za naprave za samooskrbo z električno energijo namenja tri milijone evrov nepovratnih sredstev za nove naložbe v naprave za samooskrbo z električno energijo, ki električno energijo proizvajajo z izrabo sončne energije.

Nepovratna finančna spodbuda bo lahko dodeljena za naprave, ki imajo nazivno električno moč do največ 11 kilovoltamperov, če bodo nameščene na ali ob stavbi, ki je zgrajena na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja. Naprava za samooskrbo z električno energijo bo morala biti skladna z zahtevami iz soglasja za priključitev.

Višina nepovratne finančne spodbude bo znašala do 20 odstotkov priznanih stroškov naložbe, ki vključujejo strošek nakupa in montaže naprave ter pripadajočih električnih instalacij in opreme, vendar ne več kot 180 evrov za en kilovoltamper nameščene nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo. Rok za zaključek naložbe bo petnajst mesecev od dokončnosti odločbe o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude.

Dodatna sredstva tudi za električna vozila, gradnjo skoraj ničenergijskih stavb ter za okoljske naložbe

Zaradi velikega odziva bo na javnem pozivu za nepovratne finančne spodbude občanom za električna vozila na voljo dodaten milijon evrov sredstev, na javnem pozivu za nepovratne finančne spodbude občinam za nove naložbe v gradnjo skoraj ničenergijskih stavb splošnega družbenega pomena pa dodatnih pet milijonov evrov.

Prav tako je bila dodeljena že večina sredstev na javnem pozivu za kreditiranje okoljskih naložb občanov, zato bo Slovenski okoljski javni sklad znesek razpisanih sredstev povišal s šest na deset milijonov evrov.

Vsi navedeni javni pozivi veljajo do objave zaključka v uradnem listu.

K. Ž./STA