Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Klimatske naprave: pregled in čiščenje nujna enkrat na leto

Življenja brez klimatskih naprav si v zadnjih letih skorajda ne znamo predstavljati in glede na to, da se nam v prihodnjih dneh po napovedih meteorologov obeta nov vročinski val, morda ni odveč par besed tudi na temo vzdrževanja. Neredno čiščenje in pregledovanje klimatskih naprav namreč lahko resno ogroža naše zdravje.

Če imate občutek, da vaša klimatska naprava deluje slabše kot sicer, ali pa se iz nje širijo neprijetne vonjave, je skrajni čas za redni letni servisni pregled in čiščenje naprave. Najpogostejši krivec za tovrstne težave so namreč prav zamašeni filtri, ki jih je po nasvetu Zveze potrošnikov Slovenije nujno pregledati in očistiti vsaj enkrat na leto. Pojasnjujejo, da filtrov pri klimatskih napravah za gospodinjsko rabo praviloma ni treba menjati – zadostuje, da jih operemo pod tekočo vodo in posušimo. To pa je tudi vse, kar lahko uporabnik naredi sam.

Druga vzdrževalna dela na napravi je najbolje prepustiti pooblaščenemu serviserju, svetujejo pri ZPS. Ta bo med drugim ob letnem pregledu očistil in dezinficiral filtre in druge vitalne dele naprave, ugotovil morebitno puščanje plina in ga, če je to potrebno, dodal v sistem ter preveril prehodnost lamel v uparjalniku na zunanji enoti, kjer enota klimatske naprave črpa zrak bodisi za hlajenje bodisi za ogrevanje. Lamele je treba očistiti, s čimer se zagotovi optimalen izkoristek delovanja klimatske naprave.

Kot priporočajo pri zvezi potrošnikov, je redni letni servis klimatske naprave za gospodinjsko rabo potrebno opraviti enkrat na leto, najbolje pred začetkom sezone. Pri večjih napravah, ki neprekinjeno delajo 24 ur na dan, pa je servis in vzdrževanje potrebno opraviti štirikrat letno. Cene za redni servisni pregled se začnejo pri 50 evrih za eno notranjo in eno zunanjo enoto, še piše ZPS na svoji spletni strani.

 

PREBERITE ŠE:

Kako preživeti vročino brez klime

Pred nakupom klimatske naprave

Hlajenje: En sistem pozimi ogreva, poleti hladi

K. Ž.