Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: arhiv Pomurskega sejma
Foto: arhiv Pomurskega sejma

Pomladno sejemsko dogajanje v Gornji Radgoni

Od četrtka, 31. marca, do sobote, 2. aprila, bosta v Gornji Radgoni potekala vzporedna in dopolnjujoča se Pomladni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti ter mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga Green.

V okviru prvega se bodo predstavili razstav­ljavci s področja gradbeništva, obrti, zaključnih del v panogi, urejanja okolice, gradbene mehanizacije, strešne kritine, do okolja prijazne ogrevalne in klimatizacijske tehnike in čistilnih naprav, medtem ko bo sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga Green na ogled postavil električno mobilnost, naravne materiale, 3D-tisk, trajnostna oblačila, zeleno gradnjo, prezračevanje in čiščenje, ekološko pridelavo, sadike, semena, naravne parke, rokodelstvo in trajnostno obrt ter socialno podjetništvo.

Obiskovalci bodo imeli vse sejemske dni možnost brezplačnega individualnega svetovanja, ki ga bodo opravljali strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK, Eko sklada, mreže Ensvet in Zveze ekoloških gibanj, prisluhnili bodo lahko predavanjem s področja energijske učinkovitosti in spremljali zanimiva tekmovanja.

Na Pomladnem sejmu imajo letos še posebno pomembno vlogo obrtniki. Na obrtni ulici bodo svoje izdelke, znanje in storitve predstavili člani sekcije gradbincev Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in predstavniki območnih obrtno-podjetniških zbornic Pomurja. Poudarek bo na zaključnih delih v gradbeništvu in predstavitvi poklicev v tej panogi. Mladi, ki se odločajo o šolanju, bodo imeli možnost spoznati delo zidarja, tesarja, kleparja, krovca, dimnikarja, slikopleskarja, avtoserviserja, mizarja, voznika in strojnika gradbene mehanizacije. Na razstavnih prostorih srednjih poklicnih in strokovnih šol ter visokošolskih in univerzitetnih izobraževalnih ustanov z živimi predstavitvami sodelujejo dijaki, študentje in profesorji, od katerih bodo lahko mladi iz prve roke pridobili informacije o izbiri perspektivnega nadaljevanja izobraževanja.

Na tekmovanju v polaganju keramike se bodo pomerili srednješolci, na državnih kvalifikacijah za evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih EuroSkills 2016 pa mladi kamnoseki.

Obiskovalci sejma so vabljeni, da se pridružijo družbeno odgovorni pobudi Komunale Brežice in njeni akciji brezplačne menjave uporabnih stvari Prinesi-odnesi. Kdor ima doma stvari, ki jih ne uporablja več, jih lahko prinese na sejem in podari nekomu, ki jih potrebuje, sam pa morda domov odnese kaj drugega, kar bodo v zamenjavo prinesli drugi.

Med strokovnimi posveti bodo v ospredju teme vzpostavljanja in vzdrževanja komunalne infrastrukture, možnosti za obuditev tekstilne in drugih industrijskih panog v Sloveniji, Zelena javna naročila, gospodarjenje z gozdovi, podelili pa bodo tudi priznanja znak kakovosti v graditeljstvu v organizaciji Gradbenega inštituta ZRMK.

J. B.